Οι πέντε άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία – Τσίπρας: Ζητούμε από τους Έλληνες να μας στηρίξουν με την ψήφο τους

  • Ιούνιος 10, 2019
Το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσαν οι Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στα επιτεύγματα της κυβέρνησής τους και παράλληλα στους στόχους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη 4ετία, εφόσον φυσικά κερδίσει τις επικείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, επικέντρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του όταν ανήλθε στην εξουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα από την οικονομία έως και την κοινωνία και κατέβαλε το μέγιστο των προσπάθειών της προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από την ταλαιπωρία των μνημονίων, τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα είναι «μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης,
Αλλά όλοι του αναγνωρίζουν ότι στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και κυρίως όλοι του αναγνωρίζουν ότι επάξια κουβαλά στις πλάτες του τις μεγάλες, τις βαριές παρακαταθήκες των μεγάλων αξιών που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο.
Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη».
Παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας αρκετές φορές η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες μπορεί να δυσαρέστησαν τους πολίτες αλλά που ήταν αναγκαίες προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

«Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.
Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε.
Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος.
Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη.
Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου.
Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο.
Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή.
Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι.
Την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους.
Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια.
Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος.
Και να  θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της.
Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη επόμενη κυβέρνηση βάσει του προγράμματος που προτείνει και να μην ξεχνούν ποιος ήταν αυτός που δημιούργησε την κρίση: «Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας.
Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν», υποστήριξε και προσέθεσε «Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια.
Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού.
Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό.
Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία.
Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό.
Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό».
Αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για «την επόμενη ημέρα», καθώς επεσήμανε «το σχέδιό μας ξεκινά από τον μεγάλο εθνικό στόχο την ανάκτηση της κανονικότητας στην αγορά εργασίας στον τόπο μας».

Όπως τόνισε μεταξύ των στόχων είναι:  

– Δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία.
– Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
– 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία. Και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
– Όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
– Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
– Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
– Ένα νέο Σύνταγμα

Η παρουσίαση του προγράμματος

Ο κ. Τσίρας παρουσίασε, ουσιαστικά, το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, κάνοντας αναφορά σε όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα 4,5 χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας και τα διλήμματα σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της ΝΔ.
Παρόντες και μάλιστα παρουσιάζοντας ο καθένας το μέρος του προγράμματος που «ανήκει» στο δικό του χαρτοφυλάκιο ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τσανακώπουλος, καθώς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, σε συνεργασία με τον Γιάννη Δραγασάκη, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, με άμεση εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού (και κορυφαίους συνεργάτες τους).

Τζανακόπουλος: Στις 7/7 ή θα κάνουμε το βήμα προς τα μπρος ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.
«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».
Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».
Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. αυτοί είναι:
-Ανάπτυξη για όλους
-Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς
-Δικαιότερη φορολογία
-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Τσακαλώτος: Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογική πολιτική, για να την αφήσουμε στη ΝΔ

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας».
Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.
«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί.
Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ.
Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη.
Το έκανε ο Trump στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.
Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε.
Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Αχτσιόγλου: Στόχος να ξανακερδίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης

Τους στόχους του προγράμματος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία σχετικά με τα εργασιακά και τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ανέλυσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
«Από την πλευρά μας, είμαστε σαφείς στο πώς αντιλαμβανόμαστε την επόμενη ημέρα για την κοινωνία» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, συνοψίζοντας ότι, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι οι νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς.
Συγκεκριμένα, είπε: «Στο τέλος της τετραετίας, σχεδιάζουμε να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, 500.000 νέες θέσεις εργασίας στο τέλος της τετραετίας, θα προχωρήσουμε, επίσης, σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, στόχος είναι και η επαναφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, η ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, καθώς και η αναδιαμόρφωση των κοινωνικών προγραμμάτων που τα κάναμε από πεντάμηνα σε οκτάμηνα, τώρα πρέπει να τα κάνουμε από οκτάμηνα σε δωδεκάμηνα με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι διαχωριστικές γραμμές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων.
«Στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η διεύρυνση και η τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας, αποτελούν βασικό αναπτυξιακό παράγοντα και βασικό παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στο αντίπαλο σχέδιο που κυριαρχεί το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, η αντίληψη που κυριάρχησε στην πιο ακραία της μορφή στη χώρα μας την περίοδο 2010-2014, θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και η αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μία αντίληψη που αποδείχθηκε όχι μόνο κοινωνικά ολέθρια, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική.
Μία πολιτική η οποία οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής αγοράς εργασίας, την περίοδο 2010-2014» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015. «Παραλάβαμε την ανεργία στο 26% και την ανεργία των νέων στο 60%, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είχαν χαθεί, ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη δημιουργία του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει ολοσχερώς στη χώρα, οδηγώντας σε μία διαρκή συμπίεση των μισθών προς τα κάτω.
Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας είχε πλήρως απορρυθμιστεί, το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας ήταν εντελώς υποστελεχωμένο και απαξιωμένο και η αδήλωτη εργασία είχε φτάσει στο 20%» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπάθησε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αντιστρέψει «αυτήν την εικόνα της κατάρρευσης».
«Πετύχαμε σημαντικά πράγματα.
Χωρίς αμφιβολία, όμως, φτάσαμε, μέχρι τη μέση της διαδρομής, γιατί τα πλήγματα που είχε υποστεί ο κόσμος της εργασίας δεν θα μπορούσαν να έχουν επουλωθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, για να επουλωθούν» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.
«Μέχρι τα τέλη του 2018, είχαν δημιουργηθεί 380.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε την ανεργία κατά οκτώ μονάδες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τόπο μας και ήδη σε 15 κλάδους της οικονομίας ισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που επιφέρουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από 20% στο 9% και καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας με το νομοθετικό πλαίσιο που χτίσαμε όλο αυτόν τον καιρό και με την εντατική δράση του ΣΕΠΕ» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά αυτή η πορεία δεν είναι δεδομένη ούτε αυτά τα βήματα ήταν αυτονόητα και δεδομένα.
Ακόμα και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να θεωρεί ότι εκείνη η περίοδος των ραγδαίων απορρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και της συμπίεσης των δικαιωμάτων αποτελούσε μία περίοδο μεταρρυθμίσεων οι οποίες ήταν θετικές και θα έπρεπε να διατηρηθούν.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αφήσουμε τη χώρα να ξαναγυρίσει σε εκείνη την περίοδο. Οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο».
Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της οκτάωρης εργασίας την ημέρα, οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, που θεωρείται από την αντίπαλη παράταξη πελατειακό, οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους από την αναζήτηση εργασίας.
Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα οδηγήσουν σε ατομικές συμβάσεις και σε συμπίεση μισθών με πλήρη εξαθλίωση των όρων εργασίας.
Τέλος, οφείλουμε να αποτρέψουμε την πλήρη ανατροπή, όσων χτίσαμε για την προστασία της εργασίας, τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας και την καθήλωση των μισθών την οποία επιτάσσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θεωρεί ότι η αύξηση των μισθών είναι αντιαναπτυξιακός παράγοντας».

Χαρίτσης: Το βασικό ερώτημα είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.
Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων.
Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις «δυνάμεις της αγοράς» που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.
Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Προωθούμε αλλαγές που εξασφαλίζουν ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος

Θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν «ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020, η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, καθώς και η πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ακόμη ότι το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική – αριστερή πρόταση και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.
Μίλησε για κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές».
Άσκησε κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος, καθώς θα καλύπτονται μόνο οι προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
«Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε: Διευθετήσαμε το χρέος και δημιουργήσαμε για 15 χρόνια ένα καθαρό διάδρομο για να μπορέσουμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση

Χρηματοδότηση  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επαγγελματιών και καινοτομίας

-Δημιουργούμε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – κομβικός αναπτυξιακός θεσμός
-Αναβαθμίσαμε τον Αναπτυξιακό Νόμο για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έντασης γνώσης, την μεταποίηση και για την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία
-Αναπτύσσουμε το πλαίσιο των μικροπιστώσεων – χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών
-Ήρθαμε πρώτοι στην Ευρώπη στην αξιοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Γιουνκέρ με 2,7 δισ. Ευρώ
-Εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και για έργα υποδομών
-Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund) στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις
-Εργαστήκαμε για την ανάσχεση του braindrain, εξασφαλίζοντας 250 εκ. για υποτροφίες σε ερευνητές και ακαδημαϊκά προγράμματα, έναντι 80 εκ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο
-Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, εξασφαλίζοντας 2,6 δισ. ευρώ στους δήμους για έργα τοπικών  υποδομών
-Εξασφαλίσαμε ήδη 8% περισσότερα κονδύλια  για την Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027)

Θεσμικός εκσυγχρονισμός για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας  

-Απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα 74.000 επιχειρήσεις να έχουν αδειοδοτηθεί ηλεκτρονικά τους τελευταίους  18μήνες
-Εκσυγχρονίσαμε το Εταιρικό δίκαιο μετά από έναν αιώνα(!) – Δημιουργήσαμε ένα νέο απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για ΕΠΕ & ΑΕ
-Επεκτείνουμε τις διαδικασίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν ψηφιακά από τις επιχειρήσεις μέσω του Οnestop Shop στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκσυγχρονίζουμε το ΓΕΜΗ, απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε περαιτέρω την αδειοδότηση. Ιδρύουμε Δίκτυο υποστήριξης σε όλη την χώρα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια

Τι παραλάβαμε:

-Μια χρεοκοπημένη  δημοσιονομικά χώρα και μια καθημαγμένη κοινωνία χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική
-«Ανάπτυξη» που στηριζόταν στην Υποβάθμιση: Υποβάθμιση της εργασίας, της περιφέρειας, του περιβάλλοντος, του κοινωνικού κράτους και του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (200.000 ΜμΕ διέκοψαν δραστηριότητα)
-Έναν αναπτυξιακό μηχανισμό που χαρακτηριζόταν από Διαφθορά, Αδράνεια και έλλειμμα Αξιοπιστίας:
-Έλλειμμα αξιοπιστίας στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ
-Εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων των παλιών Αναπτυξιακών Νόμων
-Σταματημένα τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομών: Κτηματολόγιο, Αυτοκινητόδρομοι, Μετρό

Αναπτυξιακός σχεδιασμόςκαι Επενδύσεις

-Καταρτίσαμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με σαφή χρονοδιαγράμματα και στοχοθεσία έπειτα από εκτενή διαβούλευση με την κοινωνία στα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια σε όλη τη χώρα. Με ορίζοντα το 2030, η Αναπτυξιακή Στρατηγική συνδυάζει την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
-Aυξήσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ – έναντι ετήσιου μέσου όρου 1% μεταξύ 1995 – 2015

Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή μετάβαση

-Διαμορφώσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
-Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα « Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»
-Θεσμοθετήσαμε και υλοποιήσαμε τον καινοτόμο θεσμό των Ενεργειακών κοινοτήτων προκειμένου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αναπτυχθούν από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές ανάγκες
-Θεσμοθετήσαμε Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή και προχωράμε στην εκπόνηση των περιφερειακών σχεδίων
-Μειώσαμε εντυπωσιακά (80% στα σούπερ-μάρκετ) την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας

Τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη

-Αναβαθμίζουμε με προσωπικό και χρηματοδότησητον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων
-Προωθούμε σχέδιο οικονομικής υποστήριξης για επιχειρήσεις σε μειονεκτούσες περιοχές της χώρας
-Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις στα νησιά μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

-Την επαναφορά του παλιού και αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών
-Την εγκατάλειψη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την χωρίς στόχευση κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας»
-Να δημιουργηθούν νέες «φούσκες» όπως στο παρελθόν (χρηματιστήριο, κόκκινα δάνεια, περιπτώσεις «energa»)
-Την επιστροφή σε πελατειακά δίκτυα και την ανάπτυξη των «ημετέρων»

Τι σχεδιάζουμε:

-Υλοποιούμε νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων – Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων  μέχρι το 2025
-Υλοποιούμε και διευρύνουμε το Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠμέχρι το 2025
-Αξιοποιούμε χρηματοδοτήσεις 15δισ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια
-Ολοκληρώνουμε μέχρι το 2021 το Εθνικό Κτηματολόγιο
-Διαμορφώνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος
-Ολοκληρώνουμε τη μεταρρύθμιση «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021
-Πρωταγωνιστούμε στη μάχη για την κλιματική αλλαγή με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια – 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030
-Εκπονούμε περιφερειακά σχέδια  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020
-Εντάσσουμε τη γεωργία στην Ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020)

Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

Τι παραλάβαμε:

-Tην  ανεργία  στο 27%, καιτην  ανεργία των νέων στο 60%
-1.000.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί την περίοδο 2010-2014,
-Τον κατώτατο μισθό περικομμένο κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».
-Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να έχουν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών
-Την αδήλωτη εργασία στο 20%
-Το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο
– Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

– 380.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018 – Μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες
-Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%
-Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επεκτείναμε 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους
-Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%
-Καταπολεμήσαμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
-Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ.€ για 240.000 ανέργους
-Υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας
-Ενισχύουμε τη θέση των εργαζομένων αλλά και του υγιούς επιχειρηματικού  ανταγωνισμού μέσα από την ευρεία κάλυψη της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας
-Εφαρμόζουμε μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

-Τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας
-Την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας
-Την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων
-Την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας
-Την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την υπερίσχυση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων  (με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας)
-Την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες)
-Τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας
-Την καθήλωση των μισθών, βάσει του δόγματος ότι
-η αύξηση των μισθών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο

Τι σχεδιάζουμε:

-Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση
-Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
-Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας
-Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας
-Να ενισχύσουμε τα μέτρα κατά της υποδηλωμένης εργασίας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία
-Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας  καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022
-Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων

Δικαιότερη φορολογία – Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος
 
Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

Φορολογικά

-Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019 (30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες)
-Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία
-Μείωση του «υπερμειωμένου» συντελεστή από 6,5% σε 6%
-Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στον μειωμένο συντελεστή 13%
-Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια
-Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος  των ελ. Επαγγελματιών (26% για εισόδημα έως € 50.000, 33% για το υπερβάλλον ποσό) και ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών (συντελεστής 1ου κλιμακίου: 22%)
-Σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς
-Θέσπιση συμφώνου συμβίωσης
-Νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
-Επαναφορά απολυμένων –κατάργηση Διαθεσιμότητας
-Διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά. Εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
-Δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα Αξιολόγησης
-Αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
-Στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια) Εφαρμογή του κανόνα 1:1
-Ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων
-Ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο
-Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών
-Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησηςγια την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας
-Ψηφιακός μετασχηματισμός δημόσιας διοίκησης.
-Ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
-Δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ
-Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020

Τι παραλάβαμε:

Οικονομία

-Μια χώρα δεσμευμένη σε πολύ υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων
-Άδεια ταμεία, δημοσιονομικό κενό και κανέναν σχεδιασμό για το μέλλον
-Μηδενική αξιοπιστία
-Υψηλή φοροδιαφυγή και χωρίς σχέδιο για την καταπολέμηση της

Κράτος

-Ένα δημόσιο τομέα απόλυτα διαβλητό στα ιδιωτικά συμφέροντα
-Ένα πελατειακό  και γραφειοκρατικό κράτος
-3.000 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους
-Καθεστώς Διαθεσιμότητας-προθάλαμος απολύσεων
-Πελατειακές σχέσεις στη διαχείριση και εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων

Τι οφείλουμε να αποτρέψουμε:

Φορολογικά

-Εκ νέου εκτίναξη της φοροδιαφυγής
-Οριζόντιες μειώσεις φορολογίας που-σε αντίθεση με τις στοχευμένες μειώσεις- θα δώσουν  την μερίδα του λέοντος από τα οφέλη στα ανώτερα στρώματα και ελάχιστα στην μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα-
-Φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς

Κράτος

-Επαναφορά του κανόνα 1-5 στο δημόσιοπου σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος. Καμία πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου
-Ιδιωτικοποίηση δομών του Κοινωνικού Κράτους και του ΕΣΥ-Απολύσεις
-Εκχώρηση ευαίσθητων κοινωνικά υπηρεσιών του Δημοσίου σε κρατικοδίαιτα εργολαβικά συμφέροντα

Τι σχεδιάζουμε:

Φορολογικά

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα
-Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως € 20.000, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, -50%τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
-Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κάτοικους.
-Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Ζώνες Α&Β)
-Μείωση μειωμένου  συντελεστή  ΦΠΑ από 13% σε 11%
-Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών
-Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%
-Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών
-Ηλεκτρονικά βιβλία για την διευκόλυνση τόσο των λογιστών και των επιχειρηματιών όσο και των ελέγχων της φορολογικής διοίκησης
-Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων- καταθέσεων

Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία
-Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
-Πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – Απλούστευση των διαδικασιών
-Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους
-Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες
-Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο
-Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης-ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού

Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Τι παραλάβαμε:

Στην Υγεία

-2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
-Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια
-Τον ΕΟΠΠΥ με χρέη πάνω από 1 δισ.€ σε ιδιώτες παρόχους

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

-Τα ασφαλιστικά ταμεία με θηριώδες έλλειμμα άνω του 1 δισ.
-Τις συντάξεις περικομμένες οριζόντια 12 φορές  με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ.
-400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές
-Τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 30 δισ.

Στην Παιδεία

-Την παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων
-Την διακοπή διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και τη στελέχωση των σχολείων αποκλειστικά με αναπληρωτές

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

-Την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης
-Την διανομή 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία
-Τα ΑΜΕΑ σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας με τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων τους

Τι καταφέραμε και τι υλοποιούμε:

Στην Υγεία

-Διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία
-Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία
-Εισάγουμε νέα πολιτική τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών
-Παρέχουμε για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

-Υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών
-Διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα
-Μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%
-Προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία
-Επα

ΠΗΓΗ http://valueformoney.com.gr/

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ