Τις αστοχίες στη λειτουργία της Ευρωζώνης και τις συνέπειες της λιτότητας για το μπλοκ και κατ επέκτασιν για τη χώρα μας, τόνισε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά το χαιρετισμό του με αφορμή την έναρξη του πρώτου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε πως η οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας εξαρτάται ουσιωδώς από την κατάσταση της Ευρωζώνης, με την τελευταία να βλέπει εδώ και πολύ καιρό –ήδη πριν από το 2008- την οικονομία της να συρρικνώνεται. Αυτό το σύνδρομο της επιδεινούμενης, οικονομικής οιονεί αναπνευστικής ανεπάρκειας εκδηλώνεται κατά μεγάλο μέρος λόγω της υπερέκθεσής της στους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής αυστηρής λιτότητας. Σύμφωνα με τον ΠτΔ, οι αρνητικές συνέπειες αυτών επιτείνονται από τις ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και την άσκηση της τραπεζικής προληπτικής εποπτείας από την ΕΚΤ.

H Ευρωζώνη ζει στον αστερισμό της αναπτυξιακής λιτότητας, ένα μοντέλο που έχει κατακριθεί και είναι αμφίβολο εάν έχει οπαδούς σήμερα, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Η πολιτική αυτή «χρεώνει» τον πλανήτη με ένα τοξικό μείγμα: διεύρυνση ανισοτήτων και υψηλή ανεργία.

Στο ζήτημα της ανισότητας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε πρόσφατη μελέτη της Boston Consulting Group η οποία διαπιστώνει ότι το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου ανήκει στο 8,4% των πλουσιότερων.

Με τα ίδια προβλήματα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η ευρωζώνη: διεύρυνση ανισοτήτων, επίμονη υψηλή ανεργία, αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Και στερείται, μάλιστα, των διορθωτικών μηχανισμών που θα βοηθούσαν να μετριαστεί η αδυναμία της.

Η ΕΚΤ αδυνατεί να στηρίξει αποτελεσματικώς την ρευστότητα, ιδίως στα «προβληματικά» μέλη της Ευρωζώνης, μέσω τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, πρωτίστως τις μικρές και τις μεσαίες, που πάσχουν πια από οικονομική «αναιμία».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα τα προγράμματα ρευστότητας LTRO, ένα εργαλείο δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών. Το μοντέλο δεν δούλεψε για την ΕΚΤ, όσο καλά δούλεψε για την Fed. Όπως εξήγησε, λόγω έλλειψης ζήτησης οι ΜμΕ στην Ευρωζώνη δεν ήταν έτοιμες να πάρουν τέτοια δάνεια και αν τα έπαιρνα πιθανότατα θα καθίσταντο «κόκκινα».

Παράλληλα, ο ΠτΔ επισήμανε την έλλειψη ευρωομολόγου –ενός εργαλείου που θα μπορούσε να μετριάσει τον ιό του χρέους, να διευκολύνει την επιστροφή των «αποκλεισμένων» χωρών στις αγορές αλλά και να βοηθήσει το ευρώ να παραμείνει ένα σημαντικό αποθεματικό νόμισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η θεωρία του Keynes ισχύει μέχρι και σήμερα: πυλώνας του καπιταλισμού είναι η πλήρης απασχόλησης αλλά και η καταπολέμηση ανισοτήτων.

Ο ΠτΔ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άλλος προσανατολισμός. «Πρέπει να ξανασκεφτούμε όρους παρεμβατισμού για την αναδιανομή του εισοδήματος και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων». Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρχουν όργανα λήψης αποφάσεων με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Στην ευρωζώνη τον έλεγχο τον έχουν οι τεχνοκράτες», είπε ο ΠτΔ με νόημα. Απαιτείται, συνεπώς, μια πιο συνεκτική, συλλογική προσέγγιση από όργανα με δημοκρατική προέλευση. Υπάρχει ανάγκη λήψης αποφάσεων με δημοκρατικό τρόπο.

Σχετικά με το Φόρουμ. ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει τη βάση για ένα συνέδριο στο μέλλον με παγκόσμια εμβέλεια καθότι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση που «ήρθε για να μείνει».

Σημειώνεται ότι το Φόρουμ πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή, 25- 28 Φεβρουαρίου 2016 και τελεί υπό την αιγίδα  της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Διακεκριμένοι ομιλητές, διεθνούς βεληνεκούς, του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, ανοίγουν την ατζέντα των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τον πλανήτη.

Πηγή:capital