Προς αναβολή η εκδίκαση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία – Κορυφώνεται η αγωνία

  • Μάρτιος 5, 2018
Κρίνονται οι προθέσεις της Τουρκίας και ο χρόνος επιστροφής τους στην Ελλάδα
(upd)Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία καθώς διαρρέεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα 5/3 δίκη τους στην Ανδριανούπολη θα αναβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται η δίκη εκτιμάται ότι θα αναβληθεί, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι της αναβολής.
Πάντως, οι δικηγόροι ζήτησαν την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών και το αίτημα βρίσκεται στα χέρια του δικαστηρίου.
Η σημερινή διαδικασία θα έδειχνει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις της Τουρκίας και κατ’επέκταση το πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί.
Οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι» βρίσκονται ήδη στην Ανδριανούπολη και είχαν την πρώτη επαφή με τα παιδιά τους, αν και δεν θα μπορούν να είναι παρούσες στην ακροαματική διαδικασία καθώς αυτή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται πως το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τη νομική τους εκπροσώπηση.
Το ερώτημα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η στάση της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση.
Για παράδειγμα το κατηγορητήριο θα διατηρηθεί στην παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και άρα θα τους επιβληθεί φυλάκιση με αναστολή, γεγονός που σημαίνει ότι θα γυρίσουν άμεσα στην Ελλάδα ή η κυβέρνηση Erdogan, όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα, θα τραβήξει το σκοινί και θα κάνει λόγο για κατασκοπία, εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το πότε και πώς θα τελειώσει.
Επίσης, άγνωστο παραμένει, το κατά πόσο η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συμψηφίσει το γεγονός αυτό με αξιώσεις της επί των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, σενάριο πάντως που η πλειονότητα των τουρκικών ΜΜΕ απορρίπτει.
Πάντως, η υπόθεση δεν γίνεται στη καλύτερη δυνατή χρονική στιγμή, αν λάβει κανείς υπόψη τις εντεινόμενες απειλές από την Άγκυρα για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Τι ανέφεραν στις καταθέσεις τους οι Έλληνες στρατιωτικοί
Σημειώνεται, πως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ντογάν» ανέφερε πως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια των καταθέσεων τους απέρριψαν κατηγορηματικά τα περί κατασκοπείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες από την στρατοχωροφυλακή οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την προφυλάκισή τους.
Στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία, είπαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.
Ο Έλληνας υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης μέσω του διερμηνέα είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι.
«Εμείς επ’ ουδενί παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα.
Ακολουθήσαμε κάποια ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες.
Τα ακολούθησα και τράβηξα φωτογραφίες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός.
Σκοπός μου ήταν να τις δείξω στους ανωτέρους μου.
Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη των παπουτσιών ακριβώς στο διπλανό δρόμο όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.
Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη των παπουτσιών άλλαξαν πορεία.
Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα, προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους συλλάβουμε.
Επειδή τα ίχνη των παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πώς περάσαμε στην τουρκική πλευρά.
Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά, ούτε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη» τόνισε ο Έλληνας υπολοχαγός, υπογραμμίζοντας ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά, άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.
«Τότε καταλάβαμε τί έγινε και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο, αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες.
Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροι τους.
Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό.
Περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον μου.
Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά.
Επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών.
Εγώ αυτό ήθελα κυρίως να δείξω στους ανωτέρους μου.
Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση.
Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει καιρό με χιόνι;
Άλλωστε την ώρα που περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε ο Έλληνας στρατιωτικός.
Από την πλευρά του, ο λοχίας Δημήτρης Κουκλουτζής αρνήθηκε και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας.
«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό.
Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται.
Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Πηγή .bankingnews.

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ