Σήμερα 15 ή 18 Φεβρουαρίου μίνι ανασχηματισμός με πρωτοβουλία Τσίπρα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

  • Φεβρουάριος 15, 2019
Στα σκαριά μίνι ανασχηματισμός με βούληση Τσίπρα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει με τις πληροφορίες να θέλουν την ανακοίνωσή του ακόμη κι εντός της ημέρας (15/2).
Πάντως ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για τη Γερμανία καθώς θα παραστεί στη Διάσκεψη του Μονάχου όπου αναμένεται να βραβευτεί μαζί με τον Z. Zaev για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Συνεπώς, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανακοίνωση του ανασχηματισμού να μεταφερθεί και για την Δευτέρα.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πάντως ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σαρωτικές, ωστόσο το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά θεωρείται δεδομένο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιθυμεί να διαταράξει τις ισορροπίες την ώρα που η χώρα διανύει ήδη προεκλογική περίοδο καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι που που από κάποιους ερμηνεύεται ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει «κοντό» χρονικό ορίζοντα, τον Μάιο.
Μένει βέβαια, να δούμε με ποιον τρόπο ο πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και αν αυτό θα δώσει τον τόνο από τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Κατά πληροφορίες, που διακινούνται στο παρασκήνιο, υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά με την τοποθέτηση στο νέο νέο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ανακοινωθεί, προσώπων που βρίσκονται ήδη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Σπύρος Δανέλλης και άλλοι.
Ωστόσο, μια άλλη ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, εκφράζει την πεποίθηση ότι τη δεδομένη στιγμή και δη στον επικείμενο ανασχηματισμό, η συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα προσφέρει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για πρόσωπα που έχουν μεγάλη φθορά, χωρίς κοινωνική επιρροή ενώ αντίθετα τα νέα στελέχη αποτελούν την πετυχημένη συνταγή για το κυβερνών κόμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, διακινούνται στο παρασκήνιο και οι πληροφορίες που θέλουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύση Τεμπονέρα, αντί του Δημήτρη Χατζησωκράτη που ακουγόταν το προηγούμενο διάστημα, υποψήφιο για την θέση του Νάσου Ηλιόπουλου που θα αποχωρήσει από το υπουργείο προκειμένου να αφοσιωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία για τον δήμο της Αθήνας.
Η ίδια ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο τα στελέχη που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές αλλά να μην μετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί την αποδέσμευσή του από το υπουργείο Εξωτερικών, χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ως πιθανό ενδεχόμενο να τον διαδεχθεί ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ άλλες πληροφορίες ήθελαν την επιστροφή του Νίκου Κοτζιά στο εν λόγω πόστο.
Στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις των ΑΝΕΛ, δηλαδή οι Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Τέρενς Κουίκ.
Ζητούμενο παραμένει και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία διεκδικεί τον δήμο της Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καθώς μετά την συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται κομβικό υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο τόσο για την ανακοίνωση του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού όσο και για τα πρόσωπα που τελικά θα επιλεγούν, τον έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μετρά τα δεδομένα, θα ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μέχρι την τελευταία στιγμή. Μένει να δούμε αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την ανακοίνωσή του πριν αναχωρήσει για την ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο σήμερα ή θα το πράξει με την επιστροφή του στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

www.bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ