Τσακαλώτος για νέα μέτρα: Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν…

  • Φεβρουάριος 23, 2017

«Υπάρχει συλλογική ευθύνη» είπε ο υπουργός Οικονομικών

Μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι «καθαρή δημοσιονομική επίπτωση από τα μέτρα δεν θα υπάρχει» – «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών

«Είναι συγκινητικό που ανησυχείτε και σας έλλειψα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.

«Υπάρχει συλλογική ευθύνη όταν μιλά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλά για όλη την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος θέλοντας να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η πολιτική αφωνία του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα έχει να κάνει με το ότι αποστασιοποιείται από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

«Θα πω ένα-δυο πράγματα για τη διαπραγμάτευση γιατί μου ήρθε πρόσκληση από τη διαρκή επιτροπή Οικονομικών να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και έχει προγραμματιστεί για Τρίτη και θα έχουμε χρόνο» συνέχισε.

«Θα σας δώσω 4-5 ημέρες να ξεπεράσετε την στενοχώρια ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε νέα μέτρα 2 ή 3,6 ή 8 δισ. ευρώ μέτρα» επισήμανε ο  κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι άλλο 2% και άλλο 2 δισ.».

«Όλα τα λεφτά είναι η λέξη του Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος τον ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά «net» δηλαδή «καθαρά» είπε ο υπουργός των Οικονομικών και πρόσθεσε: «Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρ,α καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει «καθαρά μέτρα»».

Θέλοντας να στοιχειοθετήσει την επιχειρηματολογία του πάνω στις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχισε: «Αν θα παρουμε 1 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικά τότε θα πάρουμε και ένα 1 δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν τα χρήματα στην οικονομία».

Γι αυτό ο Νταισεμπλουμ είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές εντός του φακέλου φορολογίας και κοινωνικού φακέλου, συνέχισε.

«Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο».

«Θα προσπαθήσουμε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι» ήταν η νέα γραμμή υποχώρησης του υπουργού Οικονομικών.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι… είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις για αναδιρθρώσεις. Αν αυτές είναι σωστές ή τις εγκρίνετε θα το κάνουμε σε συζήτηση μετά την αξιολόγηση και θα κάνουμε συγκρίσεις ποιος κερδίζει και ποιος χάνει».

«Θα είδατε κι άλλα καλά και κακά νέα. Δεν θέλω να σας στενοχωρώ. Συζητάμε μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει την λιτότητα που υπήρχε με προγράμματα απασχόλησης. Θα συζητήσουμε – εσείς τα λέτε ιδεολογήματα της Αριστεράς – ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν στην ανάκαμψη για παράδειγμα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για να ανατραπεί η εικόνα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Το όλο πακέτο θα έρθει. Νομίζω ότι έχετε καλό περίγραμμα Θα αναστραπεί η γενική εικόνα

το πακέτο θα το δείτε στο τέλος, δεν μπορώ να πω τι θα είναι μέσα στα κουτάκια

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος έδειξε σαν να συγκρατείται για να μην πανηγυρίσει από τα αποτελέσματα του Eurogroup.
«Βάλατε όλα τα αυγά στα καλάθια ότι δεν θα βγει και χάσατε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βάλατε όλα τα αυγά ότι θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, ότι δεν θα βγει η διαπραγμάτευση» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Θεοχαρόπουλος: Πανηγυρίζετε λέγοντας μετά το 2019 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει

«Μείναμε έκπληκτοι από την ανάλυσή σας. Η κυβέρνηση θεωρούμε ότι τα έδωσε όλα χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Δεν πήραμε QE  ή μέτρα για το χρέος. Τα δώσατε όλα για να επιστρέψει η Τρόικα. Αποδεχτήκατε απαράδεκτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αποδεχτήκατε προληπτική λήψη μέτρων όταν λέγατε ότι είναι αντισυνταγματικά» επισήμανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι δεχθήκατε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου. Μέσα σε αυτά έχουμε κυβερνητική προπαγάνδα: Κανάνα νέο μέτρο! Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τηρώντας γραμμή Ζουράρη που έλεγε: Μετά το 2019 ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Εσείς με αστεία απαντάτε και Τουέιν».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε: «Λέγατε ότι αν πέσει το αφορολογητο θα παραιτηθείτε και θα καταψηφίσετε. Πριν λίγες εβδομάδες λέγατε ότι είναι κόντρα στο δημοκρατικό κεκτημένο η λήψη προληπτικών μέτρων. Σας παίρνει περισσότερο από τρεις ημέρες για να ετοιμάσετε αυθόρμητο λόγο. Εμείς είμαστε σταθερά υπερ κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Αν είχαμε κλείσει εγκαίρως δεν θα φέρνατε νέα μέτρα. Δεν γίνεται να λετε αστειάκια όταν ο κόσμος περνά δύσκολα».

Αμυράς: Υπογράφετε ό,τι σας φέρνουν
«Ανακουφιστήκαμε από την παρουσία Τσακαλώτου» τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Σήμερα μάθαμε ότι τα βατράχια την πλήρώνουν όχι μόνο όταν τσακώνονται βουβάλια αλλά και όταν συμφωνούν. Καταφέρατε το κούρεμα χρέους να γίνει αναδιάταξη. Η μείωση του χρέους για το ΔΝΤ πήγε στις καλένδες. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αποσυνδέσουν την αξιολόγηση με το QE και είπαν πρώτα σκληρά μέτρα και μετά ποσοτική χαλάρωση» υπογράμμισε ο κ. Αμυράς.

«Εμείς» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού «ήμασταν σίγουροι ότι θα κλείσετε την αξιολόγηση γιατί υπογράφετε ό,τι σας φέρνουν. Αυτό είναι μια νέα αγχόνη για το λαό. Μας είπατε ξεκάθαρα ότι θα έρθουν νεα μέτρα και πως κάποιοι θα χάσουν. Ποιοι θα χάσουν; Θα ρίξετε το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ; Η προνομοθέτηση είναι ή όχι αντισυνταγματική; Η μείωση των συντάξεων είναι ή όχι χτύπημα στην πιο φτωχή οικογένεια;».

«Είναι η πιο φαντεζί προπαγάνδα. Ο κ. Σπίρτζης γιόρτασε την απελευθέρωση με το τέλος κρίσης. Ο κ.Τζανακόπουλος μίλησε για τέλος λιτότητας.  Ο κ. Παππάς είπε ότι ένα ευρώ θα παίρνουμε και ένα θα δίνουμε. Με ποιο τρόπο; Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπείτε στην σφαίρα της αλήθειας. Σταματήστε να λέτε ψέματα σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί, Δεν είμαστε πολιτικά αόμματοι. Θα μειωθούν οι συντάξεις; Θα αυξηθεί η φορολόγηση με μείωση αφορόγητου; Πότε θα μπούμε στο QE;» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς.

Παφίλης: Δεν εξαφανίστηκε ο Τσακαλώτος αλλά το λαϊκό εισόδημα!

«Ο κ. Τσακαλώτος δεν εξαφανίστηκε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι εξαφανίζεται το λαϊκό εισόδημα με τις νέες συμφωνίες» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η συμφωνία που διαφαίνεται είναι συνέχεια του 3ου μνημονίου. Οι υπόλοιποι δεν ξέρανε τι ψήφιζαν; Δεν ξέρατε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ; Αν μειωθεί το αφορολόγητο θα έχουμε επιβάρυνση; Ποιος θα την πληρώσει την νύφη; Οι μεγαλοβιομήχανοι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος για να απαντήσει: «Όχι. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα μειωθούν οι συντάξεις. Ο Κατρούγκαλος έλεγε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη. Βγείτε τώρα στον κόσμο να πείτε τι φέρνετε. Βγείτε να πείτε την αλήθεια, τέλος με αυτό τον εμπαιγμό!»

«Πουλάτε παραμύθι των αντισταθμιστικών όπως μιλούσατε και για παράλληλο πρόγραμμα που έγινε κάθετο. Σε ποιους τα λέτε αυτά; Αν μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο τι αντισταθμιστικά θα φέρετε; Θα δώσετε λεφτά και κίνητρα στα μονοπώλια για την καπιταλιστική ανάπτυξη και υποστηρίζετε ότι ο κόσμος ούτε θα κερδίσει ούτε θα χάσει. Καλλιεργείτε ψευδαισθήσεις και πάλι ότι έρχεται η ανάπτυξη και η Ευρώπη αλλάζει. Είστε μόνο εκτός τόπου και χρόνου και δημιουργείτε ψεύτικες ελπίδες. Βγείτε και πείτε την αλήθεια στον λαό» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Θανάσης Παφίλης.

Πηγή protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ