Τηλεφώνημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Junckerδέχθηκε ο Α. Τσίπρας με το οποίο του δήλωσε την αμέριστη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα για το προσφυγικό, ως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρέσχε πλήρη κάλυψη στην Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη στάση που κράτησε αναφορικά με τομεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για άσκηση βέτο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Παραδεχόμενος πάντως ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή την ώρα προέχει η καλή συνεργασία με τη γείτονα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπεραμύνθηκε της συνδρομής του ΝΑΤΟ και επέρριψε ευθύνες για τις παλινωδίες στην προσφυγική κρίση στους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» και τη Frontex.

Αξιοσημείωτη είναι η μετακίνηση των «κόκκινων γραμμών» επί το ελαστικότερον περί μη μείωσης συντάξεων, ως προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού : «Έννοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε τις συντάξεις των μεγαλοσυνταξιούχων» διευκρινίζοντας ότι παρότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μειωθεί καμία σύνταξη, θα μπορούσε να συζητήσει για «πλαφόν».

Έτερη καινοφανής «στρατηγική» του κ. Τσίπρα, είναι το «άδειασμα» που επεφύλαξε για πρώτη φορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις του ότι επιθυμούσε να χάσει το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι πέραν όλων, είναι ανόητες γιατί είχε δηλώσει ότι πως εάν το έχανε θα παραιτείτο, ενώ εμμέσως ομολόγησε ότι έσφαλλε στην επιλογή του για τοποθέτηση Βαρουφάκη στον συγκεκριμένο θώκο, σημειώνοντας πως: «Παραδέχομαι ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση. Ήταν όμως τόσο δύσκολα τα δεδομένα στην Ε.Ε πέρυσι που ακόμη και εάν δεν υπήρχαν λάθος επιλογές , πάλι οι αποφάσεις θα ήταν σκληρές».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, κάλεσε την Ε.Ε να ζητήσει εξηγήσεις από το Ταμείο και να του θέσει το δίλημμα: Ή έρχεσαι στον ρεαλισμό και συμφωνείς με τις θέσεις μας ή διαφωνείς οπότε αποχωρείς και μας ενημερώνεις εγκαίρως. Άλλωστε, κατά τον πρωθυπουργό, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Απολύτως βέβαιος εμφανίστηκε πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς, καθώς όπως είπε «το Πάσχα θα φέρει και την Ανάσταση στην οικονομία», τοποθετώντας μάλιστα χρονικά την άρση των Capital Controls,τους επόμενους έξι μήνες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, είπε πως η πρόταση που του έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ – την οποία βλέπει με ενδιαφέρον- είναι όταν προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που εκλέγεται, να έχει ως ορίζοντα διακυβέρνησης τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την εξάντληση της τετραετίας στην προηγούμενη κυβέρνηση. Πίστωσε μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη ότι στο θέμα του Προσφυγικού τηρεί μια υπεύθυνα εθνική στάση.

Επιχειρώντας να κλείσει και πάλι τα σενάρια εκλογολογίας και αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της 3,5 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τον «βίο» της.

Για τον «πόλεμο» μεταξύ Κυβέρνησης- ΔΟΛ και τα «μυστικά» ραντεβού με τον ΣΤ. Ψυχάρη, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε: «Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάολο. Αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δε θα κριθώ από το ποιον συναντάω αλλά το τι πράττω. Η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Στις τέσσερις αυτές κάλπες , δεν υπήρξε μία στιγμή που να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω χάρες ούτε από φίλους ούτε από εχθρούς.».

Κάλεσε μάλιστα τον εκδότη να «τα βγάλει όλα στη φόρα και να πάει και στον εισαγγελέα τον οποίο τελευταία συναντά συχνά».

Συγκεκριμένα, σταχυολογώντας τις αναφορές του Α. Τσίπρα, είπε για:

Προσφυγικό

Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει μια χώρα και μια κυβέρνηση και την εγγενή αδυναμία της Ε.Ε να μοιράσει το βάρος.

Είχαμε τη διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο πριν. Και ζητούσα από τον Μάρτιο του 15 συνεννόηση με την Τουρκία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ελπίζω να μην υιοθετείτε το επιχείρημα ότι αυξήθηκαν οι ροές λόγω των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η κριτική που ασκείται στη Merkel ότι η καγκελάριος είναι υπεύθυνη για τις ροές είναι και άδικη και άτοπο.

Ας αναλογιστούμε την αιτία που δημιουργούν αυτές τις ροές. Δεν είναι οι δηλώσεις της Merkel και είναι αστείο να λέγεται ότι οφείλονται στην Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Υπάρχει μεγάλος φάκελος το «φαρμακονήσι». Είναι μια ανοιχτή υπόθεση. Δεν θέλω να ξύσω πληγές. Είναι πάντως αλλιώς τα δεδομένα όταν ερχόντουσαν δέκα βάρκες την ημέρα και άλλο εκατό, με παιδιά που κινδυνεύει η ζωή τους.

Το acion plan Ε.Ε-Τουρκίας προβλέπει την επανεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ε.Ε από κέντρα μεταναστών που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία. Θα ήταν λάθος να υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στις τουρκικές ακτές.

Παλεύουμε την επανεγκατάσταση από την Ελλάδα και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν αναπόφευκτο η Ελλάδα να έχει τόσες αυξημένες ροές.

Είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα γιατί δεν μπορείς να βάλεις μπάρες στη θάλασσα.

Έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις αθροιστικά στα hot pots στα νησιά συν τα relocations camps. Τον ίδιο αριθμό δεσμεύτηκαν και οι χώρες του βαλκανικού δρόμου. Ρώτησε κανένας Σλοβενία, ΠΓΔΜ κλπ. αν έκαναν καμία;

Τουρισμός

Η μείωση των κρατήσεων αφορά μείωση σε προκρατήσεις κυρίως σε Κω και Σάμο. Μας ανησυχεί και έχουμε κάνει σχέδιο για τα νησιά αυτά με ειδική καμπάνια στο υπουργείο Τουρισμού με την κ. Κουντουρά. Για αυτό τον λόγο κάλεσα τους δημάρχους, μητροπολίτες και περιφερειάρχες βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Θέλω να απευθύνω έκκληση: Η διαρκής επίκληση του κινδύνου λειτουργεί καμιά φορά σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Δεν απαγορεύσαμε για αυτό την παρουσία δημοσιογράφων, αλλά εάν το κάναμε για αυτό θα ήμασταν δικαιολογημένοι. Να σταματήσετε οι δημοσιογράφοι να καταστροφολογείτε. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τον τουρισμό επειδή δυο νησιά μας έχουν πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε.  Το κρίσιμο είναι να ενεργοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό και να ολοκληρωθούν τα κέντρα. Οι συνεντεύξεις, αργότερα.

Τουρκία

Δουλεύουμε για τη συνεννόηση με την Τουρκία και αυτό το διάστημα δεν κλιμακώνουμε πιθανές προκλήσεις. Δουλεύουμε για να έχει επιτυχία το ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

ΝΑΤΟ

Δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στο να αναλάβει δράση η Frontex. Η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη με βάση ενός report που έγινε από μια υπηρεσία της Κομισιόν σε μια επιτόπια έρευνα στις αρχές Νοέμβρη. Πράγματι τότε δεν είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τα hot spots και η ταυτοποίηση.

Η Frontex δεν είχε ανταποκριθεί ούτε στο 1/3 των αιτημάτων της Ελλάδας. Η κωλυσιεργία ήταν λόγω των γραφειοκρατών των Βρυξελλών κι όχι λόγω της Ελλάδας.  Με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ τελειώνει το blame  game.

Τουρκία

Υπάρχουν προκλήσεις και απαιτήσεις παράλογες από την γείτονα. Υπεύθυνη κυβέρνηση δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις αλλά να επιδιώκει συνεννόηση και καλή συνεργασία. Εάν η Τουρκία δεν συνεργαστεί δεν θα έχουμε περιορισμό των ροών.

Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίας και πρωτοφανούς κρίσης. Αλλά αυτό που βοηθά τα εθνικά συμφέροντα είναι να σταματήσει ο στιγματισμός της χώρας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και να κινδυνεύει να βγει από τη Σένγκεν.

Τώρα έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας, τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό μας.

Βέτο

Η άρνηση κύρωση συμφωνίας ( βέτο) προβλέπεται στην Ε.Ε κι αφού προβλέπεται μπορεί να έχει και αποτελέσματα.

Ετέθη το βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και εάν δεν το είχα κάνει δεν θα έδειχναν όλοι ην Αυστρία με το δάχτυλο.

1. Δεν είναι αποδεκτές μη συντονισμένες δράσεις κατά το μήκος των βαλκανικών δρόμων

2. Προστασία και κατοχύρωση του χώρου Σένγκεν, οπότε τελείωσε αυτή η αστεία συζήτηση.

Η κατάσταση είναι σύνθετη. Αυτό που επιδιώκω είναι η Ελλάδα να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία.  Μέσα από την ιδρυτική ευρωπαϊκή συνθήκη υπάρχει δεδομένη η αναλογική κατανομή των βαρών. Δεν μπορεί η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας να πάρει όλο το βάρος μιας παγκόσμιας κρίσης. Θα συνεχίσει η ακτοφυλακή να σώζει ανθρώπους στο αιγαίο και ο λαός μας να βοηθάει από το υστέρημά του κι είμαι πολύ υπερήφανος για αυτός. Αλλά θα πρέπει να πάρει ρητή διαβεβαίωση ότι τα βάρη θα επιμεριστούν.

Τράπεζες

Ευτυχώς που  ολοκληρώσαμε εγκαίρως την ανακεφαλαιοποίηση γιατί τώρα θα είχαν πρόβλημα.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ε.Ε. έχουν ισχυρά κεφάλαια και κανέναν φόβο. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την εξέλιξη των πραγμάτων και την πορεία της οικονομίας. Δεν υπάρχει κανένας φόβος κουρέματος των καταθέσεων.

Αξιολόγηση

Η επιτυχής αξιολόγηση είναι ο δύσκολος κάβος που πρέπει να περάσουμε. Το μόνο που με απασχολεί είναι να φύγει η χώρα από αυτή την περιπέτεια. Αλλά χωρίς να χάσει την κοινωνική της συνοχή και χωρίς να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις.

Το Πάσχα θα φέρει και την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας.
ΔΝΤ

Υπάρχει εγγενές πρόβλημα: Ότι η Ε.Ε έβαλε στα χωράφια της το ΔΝΤ. Το οποίο έχει τους δικούς του κανόνες και εκτιμήσεις για το τι πρέπει να γίνει στην ελληνική οικονομία. Αυτό που συνειδητοποιούν όλοι οι ευρωπαίοι είναι να υπάρξει επιστροφή στο ρεαλισμό του Ταμείου για να προχωρήσουμε. Και δεν συσχετίζω την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση
Άκουγα τις δηλώσεις του Ολάντ. Είπε ότι μ αυτή την κρίση συνειδητοποιούμε ότι αν είχαμε ενδώσει στις πιέσεις ανοήτων για το γκρεξιτ τώρα η Ε.Ε δεν θα μπορούσε να προφυλαχθεί. Άκουσα και τον Σοιμπλε να ομολογεί ότι η Ε.Ε δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις. Πρέπει λοιπόν να ζητήσουν εξηγήσεις από το Ταμείο. Ή συμφωνείς και μένεις ή διαφωνείς και θες να αποχωρήσεις και μας ειδοποιείς εγκαίρως.

Η παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Είναι συμβολική και έχει ισχυρό συμβολισμό με τις πιέσεις που δέχεται το γερμανικό κοινοβούλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ε.Ε δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου. Το ζήτημα τώρα είναι να υπάρξει επιτέλους συμφωνία για να προχωρήσουμε.

Ασφαλιστικό

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει προτάσεις μέσα στο γράμμα της συμφωνίας. Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αντιμετωπίζει τη μείωση  που υποχρεούμαστε να κάνουμε από τη συμφωνία του Ιουλίου.  Επειδή η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, δεν απαντά ενιαία.
Η πρόταση την οποία έχουμε κάνει, προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.
Έννοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να υπάρχει ένα πλαφόν. Η όποια μείωση σε μεγάλες συντάξεις θα είχε μόνον συμβολική σημασία γιατί θα έχει χαμηλή δημοσιονομική απόδοση. Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η διατήρηση των υψηλών συντάξεων.
Θα επιμείνουμε στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%
Η πρότασή μας έχει γίνει εδώ και 60 ημέρες και δεν έχει τεθεί από τους Θεσμούς θέμα περικοπής συντάξεων.
Οι συνταξιούχοι σήμερα δεν σπαταλούν τη σύνταξή τους στα μπουζούκια αλλά συντηρούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους.

Οικονομία- Capital controls

Η ελληνική οικονομία, μπορεί να κινηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με ένα παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, την απορρόφηση των κονδυλίων, την προσέλκυση επενδύσεων και το σχεδιασμό ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Η αίσθηση είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 που θα περάσουμε στην ανάπτυξη και θα γυρίσει σελίδα η οικονομία, τότε θα αρθούν τα capital controls.

Κυριάκο Μητσοτάκη

Συζητήσαμε για αλλαγή του εκλογικού Νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. Του ζήτησα «έλα να αλλάξουμε μαζί σελίδα για τη χώρα». Η πρόταση που μου έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ – την οποία βλέπω με ενδιαφέρον- είναι πως όταν προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που εκλέγεται να έχει ως ορίζοντα διακυβέρνησης τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την εξάντληση της τετραετίας στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ομολογώ για να μην αναφέρω μόνον τα αρνητικά ότι ο κ. Μητσοτάκης τηρεί στο προσφυγικό ζήτημα μια εθνικά υπεύθυνη στάση.

Τηλεοπτικές άδειες- Διαδίκτυο

Γιατί 25 χρόνια η αγορά δεν κατάφερε να εξορθολογίσει το μιντιακό τοπίο; Γιατί άφησε να υπάρχουν οκτώ κανάλια που δε βγάζουν τα λεφτά τους; Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να ρυθμίσουν με ανάλογο τρόπο τα πράγματα;

Βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και θα συζητήσουμε με την ΕΣΗΕΑ να βρούμε τρόπους για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει το διαδίκτυο αλλά να βάλει κοινούς κανόνες για να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτά με το κύκλωμα εκβιαστών.

Ραντεβού με Στ. Ψυχάρη

Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάολο. Αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δε θα κριθώ από το ποιον συναντάω αλλά το τι πράττω. Η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Στις τέσσερις αυτές κάλπες , δεν υπήρξε μία στιγμή που να σηκώσω το τηλέφωνο και να ζητήσω χάρες ούτε από φίλους ούτε από εχθρούς.

Η επιθυμία του ( σ.σ Στ. Ψυχάρη) εκείνη την εποχή ήταν να μη βρεθούμε σε δημόσιο χώρο. Πού είναι το μεμπτό. Το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω μέσα στον πανικό του ο οποίος προέρχεται από το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα που είμαι πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως ζητήσει να με δει και έχω αρνηθεί.

Υπήρξαν κόκκινα πρωτοσέλιδα στις 25 Γεναρη αλλά εγώ πήγα στη Βουλή και είπα στις προγραμματικές δηλώσεις και μετά έγιναν «μπλε». Και μετα στο Δημοψήφισμα, έγιναν «μαύρα».

Να βγάλει ( σ.σ ο Σταύρος Ψυχάρης) ό,τι έχει στη φόρα και να πάει και στον εισαγγελέα τον οποίο απ ό,τι μαθαίνω συναντά συχνά τελευταία.

Η μετατόπιση γραμμής την ημέρα των εκλογών από πολλά Μέσα ήταν γιατί νόμιζαν ότι θα εξαργυρώσουν τη στήριξη με ανταλλάγματα. Δεν έγινε. Τελεία.

Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαϊων.

Σχολιάζοντας σχόλιο Ανδρέα Ψυχάρη ( έγραψε στο twitter: Την έσκισε την γάτα λέει ο Τσιπρας! Όπως ακριβώς το μνημόνιο, με ένα αρθρο και ένα νόμο. Ο Τσιπρας θα κρίνει τι θα γράφουν οι εφημερίδες! Ακριβώς ότι έκανε ο Χιτλερ) , μίλησε για πολιτική σκοπιμότητα που αποκαλύπτεται από το μένος που εκφράζει.

Αυστρία

Ο φίλος μου ο Faymann βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού πανικού. Τo ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας έχει οδηγήσει σε αυτές τις κινήσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ακροδεξιάς. Του το είπα και θα του το ξαναπώ.

Δέχθηκα τηλεφώνημα από Juncker ο οποίος θέλησε να μου μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης: Η Κομισιόν είναι μαζί σας θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μη μείνει αβοήθητη η Ελλάδα.

Συμβούλιο αρχηγών

Θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη για να βγει μια γραμμή την οποία θα εκθέσει η κυβέρνηση στο συμβούλιο αρχηγών.

Πηγή:capital