Άδειες οι βίλες στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

  • Αύγουστος 2, 2016

 Παρελθόν αποτελούν εφέτος το καλοκαίρι οι Ένδοξες ημέρες του 2015 για τη Μύκονο, που πέρσι βούλιαξε από Τουρίστες. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων πολυτελών ακινήτων τσίμπησαν τις τιμές, επενδύοντας στην επικείμενη αύξηση του τουρισμού, ωστόσο στόχος τους για περισσότερα κέρδη αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να υπάρχει διαθεσιμότητα για τον Αύγουστο.  

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο E- Real estates Και αφορά σε μονοκατοικίες – βίλες σε ολόκληρη τη χώρα, με βασική προϋπόθεση στην ενοικίαση τουλάχιστον επτά ημερών, είναι ενδεικτική. Σύμφωνα  με την έρευνα, ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων στο νησί των ανέμων αποφάσισαν Να αυξήσουν τις τιμές της ημερήσιας  μίσθωσης κατά 15% – 25% σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο πολλές βίλες παραμένουν ξενοίκιαστες . Για παράδειγμα, την εβδομάδα 8 – 15 Αυγούστου η πληρότητα αγγίζει το 70%, ποσοστό που θεωρείται πολύ χαμηλό για τη Μύκονο, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια τον Ιούνιο η διαθεσιμότητα είχε ήδη εξαντληθεί.                   

Η πληρότητα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου δεν ξεπερνά το 48% και για την αντίστοιχη περίοδο του Οκτώβριο το 30%, παρότι η Μύκονο φημίζεται για τη μεγάλη διάρκεια τουριστική σεζόν .  Σύμφωνα με την έρευνα, η τιμή για επταήμερη διαμονή σε εξοχική κατοικία τον Αύγουστο ορίζει από 3350 € σε φτηνές περιοχές όπως ο Πάνορμος, Και φτάνει τα 10.000 € στην παραλία της Ελιάς. Στο super paradise οι τιμές κυμαίνονται από 5080 έως 5880 €, Στον άγιο Ιωάννη από 7980 € έως σε 9100 €, Ενώ στη χώρα ξεκινούν από 5180 €. Για το Σεπτέμβριο οι τιμές ξεκινούν στο super paradise από 2960 €, στην ελιά από 5100 Ευρώ  , Ενώ  στη χώρα από 2800 Ευρώ .

Η άνοδος των τιμών δεν αφορά μόνον στα πολυτελή ακίνητα, αλλά και σε όλες τις εξοχικές κατοικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι, που θέλησαν να μίσθωση ακινήτων για τη διαμονή στην τουριστική περίοδο, έκπληκτοι είδαν τα μισθώματα των 1500 και 3000 € να έχουν εκτοξευτεί κατά  30% – 50%.                                                   Αύξηση των τιμών στις εξοχικές κατοικίες, ακόμα άνω των 25%, καταγράφεται και στη Σαντορίνη, η οποία ωστόσο διαθέτει τα κέρδη της περασμένης χρονιάς. Έτοιμες για την επταήμερη διαμονή τον Αύγουστο ξεκινάει από 13 72 € σε περιοχές όπως το Αμμούδι Και  φτάνουν Τα 6231 € στην Οία. Τσουχτερές οι τιμές και το Σεπτέμβριο, καθώς ξεκινούν από 1000 € και φτάνουν τα 6400  έως τα 7000 €. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων αποτελεί πόλο έλξης Κινέζων τουριστών, αν ο αριθμός των Γάλλων, Βρετανών και Ρώσων τουριστών αυξάνεται συνεχώς. Επίσης, ενώ όλη η κτηματαγορά είναι αδρανής, οι περιοχές Πύργος και Οία παρουσιάζουν έντονη οικονομική. δραστηριότητα .                           

Φυσικά, τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που νοικιάζεται προς τις 10.000 € και 15.000 € ημερησίως. Πρόκειται για βίλες με πισίνες και όλες τις ανέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρεται Πρωινό, καθώς και καθαρισμός της βίλας και της πισίνας, λέει ο Θέμης Μπάκας   E- Real Estates  , ενώ υπογραμμίζει πως ο πελάτης μπορεί να αποκομίσει έκπτωση 30% – 60% αν η κράτηση έχει γίνει με προπληρωμή έως και 4-6 μήνες νωρίτερα.

Αυτό που δεν χωρά αμφιβολία, εξηγεί, είναι πως τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια έχουν εξαφανιστεί, οι Έλληνες που νοικιάζουν τις βίλες στα νησιά, ιδίως στα ακριβά.     Το 70% όσων επέλεγαν την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί. Σήμερα, το 80% είναι αλλοδαποί και μόλις το. 20% Έλληνες  , και αυτό οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων τους.

Αντίθετα με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, υπόλοιπες περιοχές της χώρας παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον κύριο Μπάκα πτώση που αγγίζει το 10% – 15% σε σχέση με πέρσι. Μπορεί κάποιος με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο να βρει σπίτια που δεν ξεπερνούν τα 100 – 120 € το ζευγάρι η βραδιά, ανάλογα με την περίοδο. Η μείωση των τιμών οφείλεται στην ύφεση και στη μεγάλη προσφορά που έχει δημιουργηθεί με την ενοικίαση νέων κατοικιών ως  εξοχικών. Θεωρούμε ότι ο αριθμός των προς μίσθωση κατοικίας θα αυξηθεί κατά 20% – 25% .

Πηγή:Πανελλαδικό κτηματομεσιτικό δίκτυο E- Real estates

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ