Ασύλληπτη σπατάλη με τα ενοίκια του Δημοσίου
14 Οκτωβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ασύλληπτη σπατάλη με τα ενοίκια του Δημοσίου

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η κατάργηση της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, η σπατάλη (και) με τα ενοίκια του Δημοσίου συνεχίζεται. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα το οποίο (και) η σημερινή κυβέρνηση  αναγνωρίζει, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν θα καταφέρει να το επιλύσει οριστικά. Για την ώρα, το Δημόσιο και οι εποπτευόμενοι από αυτό οργανισμοί συνεχίζουν να πληρώνουν για τη στέγαση των υπηρεσιών τους ακριβά ενοίκια αντί να αξιοποιούν τον μεγάλο αριθμό των ιδιόκτητων ακινήτων του.

Αυτό, όταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος για μισθώματα έχει περιοριστεί από περίπου 180 εκατ. ευρώ το 2009 σε 71 εκατ. ευρώ το 2014.

Το ακίνητο του Γαβαλά

Η περίπτωση του δεσμευμένου από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος κτηρίου στην Κάντζα, που ανήκε στην εταιρεία Lak και παραμένει στα αζήτητα, αποτελεί κλασική περίπτωση διαχειριστικής ανεπάρκειας του ελληνικού Δημοσίου.

Τον Ιούνιο του 2013 ο προφυλακισμένος τότε επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς είχε ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το κτήριο στην Κάντζα, που φιλοξενούσε την έδρα της πτωχευμένης εταιρείας Lak, να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής με αντάλλαγμα τη διαγραφή των οφειλών του. Το αίτημα αυτό είχε στηριχθεί στην πρόταση που είχε διατυπώσει τρεις μήνες νωρίτερα -τον Μάρτιο του 2013- ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Το δεσμευμένο, δηλαδή, από το Δημόσιο ακίνητο να περάσει στην Περιφέρεια, η οποία με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε 10 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο σε ενοίκια.

Ωστόσο, η πρόταση του επιχειρηματία βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το γράμμα του νόμου. Για να αρθεί δηλαδή η δέσμευση του ακινήτου απαιτείται είτε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και οκτώ χρόνια. Είτε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, διαδικασία εξίσου χρονοβόρα. Στο πλαίσιο αυτό, η λύση είναι η θέσπιση τροπολογίας -μερικές γραμμές νόμου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι- που να προβλέπει ότι όταν το Δημόσιο εξοφλείται, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω του κτηρίου του Λάκη Γαβαλά αίρεται. Πρόκειται για τροπολογία που ποτέ έως σήμερα έχει καταρτιστεί…

Της σπατάλης

Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις κατασπατάλησης χρημάτων σε ενοίκια, όταν το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Ενδεικτικά:

-Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει, ετησίως, ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, την ώρα που θα μπορούσε να στεγάζει τις υπηρεσίες του στα πολυάριθμα ιδιόκτητα κτήρια που διαθέτει.

-Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς το τέως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (που προστέθηκε σε αυτό), στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτήρια (από αυτοτελή κτήρια έως και διαμερίσματα). Από αυτά τα 16 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 3 είναι στη Θεσσαλονίκη. Για τους χώρους αυτούς το Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα, 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

-Για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.

-Η Βουλή πληρώνει κάθε μήνα περίπου 100.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.

-Το κτήριο «Κεράνη», συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., το οποίο το Δημόσιο αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσό δαπάνησε για την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, ωστόσο κανένα σχέδιο δεν καρποφόρησε.

-Το Δημόσιο πληρώνει, κάθε χρόνο, 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια για το κτήριο του οργανισμού Enterprise Greece, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο ακίνητο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται. Πλέον έχει πωληθεί στην Εθνική Πανγαία, με τη συμφωνία να προβλέπει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να βρει στον ιδιώτη εκμισθωτή ή να αποπληρώνει το ετήσιο ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. ευρώ.

-Στην Πρέβεζα πληρώνονται περίπου 28.000 ευρώ μηνιαίως για την μίσθωση των κτηρίων της Αστυνομίας και της ΔΟΥ.

 

Πηγή: capital.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Ο Μικάδος μιλάει ελληνικά
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Έρευνα ΙΟΒΕ: Σε κάμψη η νέα επιχειρηματικότητα
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Εκτροχιασμός τρένου στις ΗΠΑ – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Βέτο από ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για απόρριψη απόφασης Τραμπ
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Βουλή: Υψηλοί τόνοι μεταξύ Ευκλ. Τσακαλώτου – Ευ. Βενιζέλου
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Οι Έλληνες πληρώνονται και πληρώνουν με μετρητά
  Πηγή: newpost.gr2017/12/18
 • Διακόσια εκατ. ευρώ οι οφειλές ιδιωτών στην ΕΥΔΑΠ
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Αφράτα, γεμιστά ή στην original εκδοχή τους -Εδώ θα βρεις τα καλύτερα ντόνατς της Αθήνας
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/18
 • ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την απόρριψη της μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Επιμένει ο Φίλης για οριζόντια νομοθετική προστασία της α΄ κατοικίας
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Μέρκελ: Υπέρ μιας σταθερής κυβέρνησης χωρίς εναλλασσόμενες πλειοψηφίες
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/18
 • Αυστριακή υπηκοότητα στους γερμανόφωνους Iταλούς υπόσχεται η ακροδεξιά
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • ΣΥΡΙΖΑ: Ξεχωριστής σημασίας η Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/18
 • Ο τρόπος να πείτε ψέματα στο αφεντικό σας πως είστε άρρωστος -Για να μην σας καταλάβει [εικόνες]
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/18
 • Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Μπροστά με 12 μονάδες η ΝΔ -30% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ