Η γραφειοκρατία «πνίγει» όσους θέλουν να αγοράσουν νησί στην Ελλάδα

  • Ιούλιος 12, 2018

Χρειάζονται 32 άδειες – Ανάμεσά τους οι εγκρίσεις των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Μπορεί το ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών νησιών να είναι διπλάσιο τώρα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο παραμένει στη θεωρία λόγω της …απύθμενης γραφειοκρατίας.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία έρευνα για την αγορά ελληνικών νησιών το δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E- Real Estates, προσθέτοντας ότι, στην ουσία, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον ξένο να αποκτήσει ελληνικό νησί, γιατί χρειάζεται 32 άδειες και μεταξύ αυτών οι εγκρίσεις τεσσάρων υπουργείων -Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Επιπλέον απαιτείται έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ πρέπει να γίνει προσύμφωνο με διαλυτική αίρεση για έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές άδειες στο όνομα του αγοραστή (αρθρ. 25-30 ν. 1890/92 και ν. 2148/52), ενώ πολλά πιστοποιητικά μπορεί να κάνουν να εκδοθούν ακόμη και 12 μήνες». Πέραν αυτών, πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 γεγονός που καθιστά ανέφικτη την αξιοποίηση τους. «Επομένως, υπό το υφιστάμενο πλαίσιο ούτε η μακροχρόνια μίσθωση ούτε –ακόμη περισσότερο η πώληση ιδιωτικών νησιών είναι εφικτή», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Παρόλ’, αυτά το ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών νησιών υφίσταται δεδομένων των ελκυστικών τιμών αυτή την περίοδο για έναν …πριβέ επίγειο παράδεισο: Πολλοί ιδιοκτήτες- κληρονόμοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα φορολογικά έξοδα, αλλά και στα έξοδα συντήρησης, εξ’ ού και οι τιμές πώλησής τους είναι αρκετά δελεαστικές και σχεδόν πάντα αρκετά διαπραγματεύσιμες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις όταν ο πωλητής γνωρίζει ότι ο αγοραστής είναι υπαρκτός και δεν είναι φαντομάς , η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και στο -30 % της αρχικής τιμής.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει ένα ελληνικό νησί με το ίδιο κόστος ενός διαμερίσματος στον Λονδίνο, είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στην Ελλάδα σε σχέση με την διεθνή αγορά. Η αγορά νησιού αποτελεί αίγλη για λίγους στον πλανήτη Γη , δεν είναι για όλους και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Αμερικανοί μεσίτες αναφέρουν ότι, τα προς πώληση ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως προσιτά οικονομικά αφού στοιχίζουν λιγότερο κι από ένα σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο των ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος της E- Real Estates.

Ως προς το προφίλ των ενδιαφερομένων αγοραστών νησιών στη χώρα μας, η εταιρεία αναφέρει ότι πέραν των απανταχού κροίσων και επωνύμων που επιθυμούν να αγοράσουν ένα νησί για να απολαμβάνουν σε αυτό στιγμές ηρεμίας μακριά από πολυσύχναστα μέρη, υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη αγορά ως επένδυση: «Γνωρίζουν δηλαδή ότι τώρα είναι ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα στην αγορά ενός νησιού με κόστος αντίστοιχο ενός διαμερίσματος στο Λονδίνο και -το πολύ- σε μία δεκαετία θα έχουν πολλαπλασιάσει την επένδυσή τους. Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για την ανάπτυξη υποδομών στο κομμάτι π.χ. του ιατρικού τουρισμού ή ακόμη και για τη δημιουργία μικτών τουριστικών επενδύσεων πολύ υψηλών προδιαγραφών», αναφέρει η έρευνα.

Πηγή .protothema.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ