Μεγάλη ζήτηση για μικρά διαμερίσματα.

  • Μάιος 24, 2017

Ο ένας στους τρεις ενοικιαστές για σπίτι με μηνιαίο μίσθωμα  έως 300 ευρώ

Μικρά διαμερίσματα αναζητούν ενοικιαστές έλεω  κρίσης : Ένας στους τρεις ενδιαφερόμενους ( το 35% του συνόλου) ψάχνει σπίτι με μηνιαίο μίσθωμα έως 300 ευρώ και φυσικά προτιμά να βρίσκεται κοντά σε σημείο πρόσβασης μέσω μαζικής μεταφοράς με σκοπό την  ελαχιστοποίηση των εξόδων μετακίνησης .
Μοιραία, η ζήτηση εκδηλώνεται για τα ακίνητα μικρής επιφάνια σου τόσο για το ενοίκιο ,  είναι χαμηλότερο τόσο και γιατί είναι περιορισμένα τα πάγια έξοδα του σπιτιού. Κατακόρυφη είναι η πτώση των ενοικίων κατά τη περίοδο της οικονομικής. κρίσης σε όλες τις ανεξαρτήτως τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για γραφεία και καταστήματα. Η πτώση των  εισοδημάτων των νοικοκυριών, οικονομική κρίση και η κάλυψη της κατανάλωσης έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων, οδηγώντας προς τα κάτω τόσο τις τιμές πώλησης όσο και τις τιμές ενοικίασης.
Τα Ενοίκια  κατέγραψαν πτώση που ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο  από το 2011, Όταν και ξεκίνησε η μείωση των τιμών ενοικίασης, μέχρι και το 2015. Το 21016 μειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση κατά 7% με 8% κατά μέσον όρο, παρά την εκδήλωση υψηλότερης ζήτησης ενοικίασης.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες μειώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνιος άνω των 85 τμ λόγω τη μηνιαίας  λειτουργικών εξόδων ( Δ.Ε.Η., κοινόχρηστα και λοιπά ). Από την άλλη πλευρά τα διαμερίσματα Επιφάνια κάτω των 50 τετραγωνικών παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό σε σχέση με τα μεγαλύτερα διαμερίσματα.
Οι τιμές μειώθηκαν ελαφρώς την τελευταία διετία σε ακίνητα μικρό της επιφάνειας λόγω μεγαλύτερης ζήτησης που απορρέει από τα λιγότερα μηνιαία έξοδά. Πλέον η κτηματαγορά έχει να αποδείξει σε όλη τη χώρα ακίνητα  1 οροφου   μισθώματος που δεν ξεπερνά τα 300 € ανά μήνα. Ακίνητα με μεγαλύτερη επι θα μπορεί να βρει κανείς στα ανατολικά προάστια της Αττικής, όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα έως τρακόσια ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Πόρτο Ράφτη με μηνιαίο μίσθωμα 300 ευρώ για διαμέρισμα 60 m² 1 όροφο αλλά και  ανάλογο ενοίκιο για διαμέρισμα 55 τετραγωνικά πρώτο όροφο.

Στην ανάγκη για μεγαλύτερη ασφάλεια εστιάζουν οι ενδιαφερόμενοι σε περιοχές στο κέντρο, όπου τα ακινητά  είναι άνω το πρώτο όροφο. Μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν Θεσσαλονίκη, όπου τα ακίνητα είναι νεότερης κατασκευής. Στη Σίνδο με 180 € ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει ακίνητο 60 τμ στο δεύτερο όροφο, Κατασκευής του 2009, ενώ στη θέρμη σε ακίνητο 60 τετραγωνικά Παρασκευής το 2006, πρώτου ορόφου, ενοίκιο δεν ξεπερνά τα 248 €.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν κινηθούμε σε ακίνητα με έτος κατασκευής το 1990 έως το 2000 τότε τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου θα είναι αυξημένα από 15 έως 25 m² με το ίδιο μίσθωμα το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι μειωμένο από 10% έως 15%

Διευθύνων σύμβουλος  πανελλαδικου  κτηματομεσιτικού δικτύου  Ε-REALESTATES

Θεμιστοκλής Μπάκας

Πηγή Ελευθερία του Τύπου

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ