Παιχνίδι εκατοντάδων εκατ. ευρώ στo δίλημμα «Bad Bank ή πώληση δανείων»

  • Οκτώβριος 14, 2015

Αρκετές φορές μπήκε στην συζήτηση και άλλες τόσες αποσύρθηκε,  το δίλημμα του αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα ο θεσμός της Bad Bank ή θα προχωρήσει άμεσα η πώληση πακέτων «κόκκινων δανείων», στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και  αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Στο πρόσφατο παρελθόν η δημιουργία καλής και κακής τράπεζας, με «πώληση» της καλής και «εκκαθάριση» της κακής έχει χρησιμοποιηθεί σαν μοντέλο, αλλά από ό,τι φαίνεται το θέμα αποτελεί αντικείμενο ζωηρής συζήτησης με τους θεσμούς αλλά και μεγάλο αριθμό Hedge Funds που έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση και τις τράπεζες ανιχνεύοντας το ενδεχόμενο αγορών «κόκκινων δανείων”.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως υπήρξαν αρκετές επαφές με «ενδιάμεσους” που εμφανίζονται –χωρίς αυτό να πιστοποιείται από πουθενά–ως κανάλια επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ. Δύο πάντως είναι τα βασικά είδη «κόκκινων δανείων» για τα οποία έχουν ενδιαφερθεί στελέχη επώνυμων Hedge Funds εδώ και αρκετό καιρό.

Τα «είδη” των δανείων που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον είναι τα «ναυτιλιακά» και –κυρίως– τα δάνεια σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Για τα πρώτα υπήρξε μάλιστα ενημερωτική επίσκεψη των ενδιαφερόμενων στις εποπτικές αρχές για να ελεγχθεί η φερεγγυότητα των εγγυήσεων, αλλά φαίνεται ότι το ενδιαφέρον αυτό προσέκρουσε στην απροθυμία των τραπεζών να πουλήσουν στις χαμηλές τιμές που προσφέρονταν.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στόχος των Hedge Funds για τα destressed bank assets στον τουρισμό είναι οι real estate εγγυήσεις για τις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει πολύ υψηλό ενδιαφέρον καθώς η εκκαθάριση των αντίστοιχων κόκκινων δανείων οδηγεί σε απόκτηση των σχετικών εκτάσεων σε πολύ χαμηλότερες της αγοράς τιμές.

Το σχετικό ενδιαφέρον μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να προσδιορίζει συγκεκριμένες «ευκαιρίες” που βρίσκονται «χαμένες” στο πλήθος των κόκκινων δανείων του τουριστικού τομέα.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης με πρόσφατη δήλωσή του διέψευσε την πληροφορία ότι θα καταθέσει σχετικό νόμο μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Όπως τόνισε «Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα υπάρξει σχετική κατάθεση φυσικά του νόμου…».

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους ενδιαφερόμενους να κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως παρατηρούν πάντως εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη η μία διαδικασία ,δηλαδή η δημιουργία Bad Bank, δεν εμποδίζει τελικά την άλλη, δηλαδή την άμεση πώληση «κόκκινων δανείων”, απλώς αλλάζει το χρονοδιάγραμμα, τις διαδικασίες και εν μέρη τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βγουν σε «πώληση» ειδικές κατηγορίες κόκκινων δανείων…

 

Πηγή: capital.gr

 

 

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ