Στο σφυρί ακίνητα έως 80 τ.μ. – Έρευνα της E-Real Estates πόσο και σε ποιες περιοχές μπαίνουν πωλητήρια

  • Ιούνιος 5, 2017
Η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα τον «κακό» μισθωτή που δεν πληρώνει και αφήνει χρέη
Περισσότερα από 80.000 έως 100.000 ακίνητα μπορούν να βγουν προς πώληση το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Την εκτίμηση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού γραφείου E-Real Estates κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, μιλώντας στο bankingnews.
Ο κ. Μπάκας θεωρεί ότι η αναγκαιότητα για την απαλλαγή από το δεύτερο ακίνητο το οποίο μέχρι πρότινος χρησίμευε αρχικά ως πρώτη κατοικία στη συνέχεια πήρε το χαρακτήρα του ακινήτου προς ενοικίαση, με σκοπό να συμβάλει στην μείωση της μηνιαία δόσης του στεγαστικού δανείου.
Όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα τον «κακό» μισθωτή που δεν πληρώνει και αφήνει χρέη.
Για τον ιδιοκτήτη η διαχείριση του δεύτερου ακινήτου έγινε «βραχνάς» καθώς δεν έφερνε έσοδα και τα χρέη – χρέη.
Ο κ. Μπάκας υποστηρίζει ότι αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν όσο πιο άμεσα μπορούν να ξεφορτωθούν το ακίνητο που δεν αποδίδει και διότι δεν προστατεύεται από το Νόμο Κατσέλη ενώ ένα δεύτερο ακίνητο πάντα φέρνει προβλήματα στο αρχικό ιδιοκτήτη ενώ η εφορία καραδοκεί.
Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά είναι να φύγουν από πάνω τους ακίνητα που … τρώνε τα έτοιμα.
Στην αγορά οι ιδιοκτήτες με περισσότερα από δύο ακίνητα νοιώθουν εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να βρουν την πόρτα …εξόδου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτά τα ακίνητα και οι τιμές που προκύπτουν από τις εκάστοτε ανάγκες των ιδιοκτητών, δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τις αξίες της εκάστοτε περιοχής.
Είναι περιορισμένος ο αριθμός τους και πολλές φορές οι μεταβιβάσεις γίνονται ως ψίθυρος.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τιμές πώλησης – είναι πλέον ιδιωτικές συμφωνίες που καθορίζονται βάσει των αναγκών του εκάστοτε ιδιοκτήτη, δεν περιγράφουν την αξία της ακίνητης περιουσίας.
Η δεύτερη κατηγορία πωλητών που βγαίνουν επιθετικά είναι οι κατασκευαστές που δεν πρόλαβαν να πουλήσουν τις καλές εποχές και σήμερα έχουν αρκετά αδιάθετα ακίνητα άνω των 4 ετών που τους επιβαρύνουν με τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας και κυρίως δεν έχουν έσοδα.
Είναι λογικό να επιλέγουν να πουλήσουν όσο – όσο ένα ακίνητο καθώς η κτηματαγορά και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν δημιουργούν συνθήκες διακράτησης του ακινήτου καθώς τα έξοδα τρέχουν και δεν υπάρχουν έσοδα.
Το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Γραφείο E-Real Estates έχει καταγράψει σε έρευνα την περιοχή της Αττικής της Θεσσαλονίκης και της μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.
Ο πίνακας περιλαμβάνει το έτος κατασκευής του ακινήτου μέχρι 16 ετών.Πηγή Bankingnews.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ