Τουρκική επενδυτική εκστρατεία στην αγορά ακινήτων – Δείτε που επενδύουν

  • Μάιος 23, 2018

Μπορεί η χώρα μας όταν σχεδίαζε το Ν4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90) για τις επενδύσεις υπηκόων τρίτων χωρών μέσω του ελληνικού προγράμματος της Χρυσής Βίζας, δηλαδή της πενταετούς άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate, να στόχευε στην πολλά υποσχόμενη Κίνα και τη Ρωσική επέλαση εκατομμυριούχων, αλλά σίγουρα δεν είχε φανταστεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποτελέσει το στυλοβάτη προσέλκυσης επενδυτών από τη χώρα του.

Πρόσφορο έδαφος αποδεικνύεται η χώρα μας για τους Αιγύπτιους ,τους Σύριους αλλά και για τους Τούρκους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εντείνουν και πάλι την επενδυτική τους διάθεση, στοχεύοντας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας τόσο σε κατοικίες για ιδιοκατοίκηση, αυτοτελή κτίρια με στόχο την αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και σε επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης. Μη ξεχνάμε, ότι το Ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών απαιτεί τη μικρότερη επένδυση σε αγορά ακινήτου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε οικονομική κρίση, διαπρέπει στη προσέλκυση τουριστών, ενώ οι επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την ραγδαία πτώση των τιμών συνεχώς αυξάνονται ακόμη και σε επώνυμους τουριστικούς προορισμούς. Το τοπίο αλλάζει σημαντικά εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και παγκοσμίως, δημιουργώντας έναν νέο επενδυτικό χάρτη που το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ελληνική ιδιοκτησία. Η γείτονα χώρα στα παράλια του Αιγαίου, από τη πλευρά της ήρε όλους τους προορισμούς για τους υπηκόους ισλαμικών κρατών το 2011-2012, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και τουρίστες, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ως τη γείτονα.

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με έκθεση  του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, για το διάστημα Μάιος 2012 – Μάιος 2013 περίπου 14.600 ξένοι επένδυσαν στη Τουρκία αγοράζοντας 13.495 ακίνητα. Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία, καθώς μεγάλος αριθμός τούρκων επιχειρηματιών και ευκατάστατων οικογενειών θεωρεί ότι η τουρκική επιθετικότητα απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας τους. Η πρόσφατη επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο ερμηνεύεται από τους ίδιους ως εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας στα δυτικά, κυρίως λόγω της ανάγκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξει φθηνές νίκες εντυπώσεων με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και εξαιτίας των τουρκικών απωλειών. Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που η εξωτερική της πολιτική κινείται στην βάση κατευνασμού των εσωτερικών της αντιθέσεων. Δεν είναι λίγοι οι ευκατάστατοι επιχειρηματίες της γείτονας χώρας, αλλά και γνωστοί ποδοσφαιριστές που φλερτάρουν έντονα με την χώρα μας από την εποχή του πραξικοπήματος, εντείνοντας πλέον το ενδιαφέρον τους λόγω των ραγδαίων εξελίξεων.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αρκετά γνώριμη σ’ αυτούς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των τούρκων που διαμένουν στη Κωνσταντινούπολη έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που στοχεύουν να κινηθούν επιχειρηματικά εκτός των συνόρων της χώρας τους εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Το περιβάλλον στην Τουρκία φοβίζει τις ξένες επενδύσεις, που είναι βασικές για τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο χρήμα, αλλά η συνεχιζόμενη κρίση και η διακυβέρνηση με διατάγματα αποθαρρύνει τους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας η Τουρκία χάνει 1 δις δολάρια την εβδομάδα στις ξένες επενδύσεις.

Η Βρετανία, σημαντικός επενδυτής στην Τουρκία, έχει μειώσει τις επενδύσεις της κατά 20% μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η αναγκαστική αδράνεια της Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία, υπό τη μόνιμη πίεση της κυβέρνησης Ερντογάν, διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια, η παρατεταμένη πολιτική κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Τούρκων στο νόμισμα της χώρας τους είναι οι κύριοι μοχλοί που συμπιέζουν διαρκώς την τουρκική λίρα, οδηγώντας την στην ιλιγγιώδη πτώση της. Οι επενδυτές έχουν, έτσι, κάθε λόγο να εγκαταλείψουν το τουρκικό νόμισμα και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, προσβλέποντας σε υψηλότερες αποδόσεις.

Θεσσαλονίκη Κατοικίες Ιστορικό Κέντρο

Βενιζέλου, Αγγελάκη, Εγναντία, Παραλία, Προξένου Κορομηλά, Αγία Σοφία 1.800 €/τμ – 2.200 €/ τμ Παραλιακό Μέτωπο έως Μέγαρο Μουσικής Λευκό Πύργο έως Μέγαρο Μουσικής : 2.000€/τμ – 3.000 €/τμ Παλιά Παραλία έως Λευκό Πύργο : 3.500€/τμ – 5.500€/τμ Πανόραμα 1.500 €/τμ – 2.300 €/τμ

Θεσσαλονίκη Επαγγελματικοί χώροι – Καταστήματα Ιστορικό Κέντρο

Μητροπόλεως, Ερμού , Καρόλου Ντηλ Διαθέτουν έως 500.00 €, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των 750.000 € που 2-3 ενδιαφερόμενοι Τούρκοι επενδύουν από 250.000€

ο καθένας με στόχο τη Χρυσή Βίζα Αθήνα Νότια Προάστια – Κατοικίες Περιοχή Παλαιότερα

€/τμ Έως 5ετών €/τμ Άλιμος 800-1.400 1.900-2.500 Π.Φάληρο 900-1.500 1.800-2.900 Γλυφάδα 1.600-2.500 2.100-3.500 Βούλα 1.800-2.800 2.600-3.600 Βουλιαγμένη 2.200-3.600 3.800-6.000 Αθήνα Κέντρο – Κατοικίες Περιοχή Άνω των 10 ετών €/τμ Παρατηρήσεις Εξάρχεια 400-900 Στα 400 €/τμ χρίζουν ανακαίνισης Νεάπολη 600-950 Κολωνάκι 2.000-3.300 Κουκάκι 900-1.800 *Στο κέντρο της Αθήνας επιλέγουν αυτοτελή ακίνητα πλησίον του ιστορικού κέντρου και της Ομόνοιας που χρίζουν ριζικής ανακαίνισης που να μην ξεπερνούν τα 600€/τμ .

Θεμιστοκλής -Ανδρέας Μπάκας: Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

“Οι Τούρκοι, που πάντα είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά τόσο για το άνοιγμα σε νέες επιχειρηματικές αγορές αλλά και μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και σπουδών των παιδιών τους, επιλέγουν να επενδύσουν στη γνωστή σ΄ αυτούς Ελλάδα όχι μόνο επειδή η χώρα μας απαιτεί το μικρότερο τίμημα για αγορά κατοικίας στην Ευρώπη, αλλά και για το γεγονός ότι η πτώση των τιμών στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50 %! Μοιραία, η χώρα μας αποτελεί τη μόνη αγορά real estate που μπορεί να υποσχεθεί κέρδη σε ορίζοντα 5-7 ετών και να τους καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τις απώλειες που προκύπτουν λόγω της πτώσης της τούρκικης λίρας.

Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι για να τοποθετήσουν τη πληγωμένη λίρα είναι κυρίως στα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής ( Γλυφάδα, Βούλα, Π. Φάληρο, Βάρκιζα ) με ποσά που να μη ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκη κυρίως στη περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων ( 2-3 ακίνητα ) στο κέντρο της Αθήνας συνολική αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ ,  ενώ πολλοί αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται. Γενικότερα αναμένουμε μια ραγδαία αύξηση ενδιαφερόμενων από την γείτονα χώρα εντός των επόμενων μηνών με σκοπό να έχουν βήμα στη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ταυτόχρονα να εξάγουν τις οικονομίες και τους και να εξισορροπήσουν τη χασούρα τους από την Τουρική λίρα”.

Πηγή: dimosio.gr

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ