ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος
23 Φεβρουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος

Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια: μία

πρόταση

imgres

Εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας φορολογούμενος, και εμμέσως οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται μία έμμεση αδικία η οποία σχετίζεται με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις δωρεάν σπουδές όσων σπούδασαν στην Ελλάδα αλλά εργάζονται στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων αποφοίτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό για εργασία δεν είναι τωρινό. Απλώς η οικονομική κρίση το έκανε πιο έντονο ίσως.

«…Σύμφωνα με έρευνα (Λαμπριανίδης 2011), εκτιμήθηκε πως «το 2010 περίπου 110.000 με 135.000 πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα εργάζονταν στο εξωτερικό ή περίπου το 8,7% με 10,5% των πτυχιούχων που διέμεναν στην Ελλάδα.» (Η σχετική πληροφορία εδώ).  

Δεν αναφερόμαστε πλέον σε μεμονωμένο γεγονός το οποίο συνέβη σε ένα έτος αλλά σε ένα διαρκές φαινόμενο το οποίο τείνει να γίνει μόνιμο. Αν αναλογιστούμε πως ο Οικονομικά Ενεργός πληθυσμός της χώρας το 2011 ανήλθε σε 4.586.636 άτομα τότε τα 110.000-135.000 άτομα αποτελούν το 2.3% – 2.9% του Οικονομικά Ενεργού πληθυσμού της χώρας…

Όλοι αυτοί οι Έλληνες πολίτες σπούδασαν χωρίς δίδακτρα στην Ελλάδα, αλλά την παραγόμενη υπεραξία της Γνώσης που απέκτησαν εδώ στη χώρα μας με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου την αποδίδουν επί χρήμασι σε ξένες χώρες.

Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους Έλληνες φορολογούμενους και εμμέσως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν φόρους για τις σπουδές αυτών των Ελλήνων, την παραγόμενη υπεραξία των οποίων, εκμεταλλεύονται ξένες επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατέβαλλαν εμμέσως φόρο για την παροχή της Γνώσης.

Προσωπικά καταθέτω την πρόταση να αναθεωρηθούν οι δωρεάν σπουδές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με ρήτρα οικονομική: ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες θα έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία (όχι για μεταπτυχιακά) θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος με τόκο στα κρατικά ταμεία εκτός και αν ο απόφοιτος έχει εργασθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, οπότε πλήρωνε ήδη κάποιους φόρους (σε αυτή την περίπτωση τα ποσά να συμφηφίζονται). Επαναλαμβάνω: αυτή η πρόταση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για όσους σπούδασαν στην Ελλάδα, σε Ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, πήραν πτυχίο από εδώ αλλά εργάζονται πλέον στο εξωτερικό…Έτσι εμμέσως θα ωφεληθούν ίσως όσοι φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν είναι πλούσιοι και χρήζουν οικονομικής υποστήριξης-υποτροφιών.

Αν χρειασθεί ας αναθεωρηθεί και το Σύνταγμά μας.

Αν δεν κάνω λάθος, και παρακαλώ διορθώστε με, κάτι παρόμοιο ισχύει ήδη εμμέσως (ή ίσχυε παλιά) με τις υποτροφίες του ΙΚΥ για το εξωτερικό όπου οι υπότροφοι υποχρεούταν/νται να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα (3 χρόνια;)…Άρα εμμέσως εφαρμόζεται ήδη.

Αν υποθέσουμε πως τα παραπάνω νούμερα είναι σωστά (110000-135000 πτυχιούχοι απόφοιτοι Ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται στο εξωτερικό) και με υποτιθέμενα δίδακτρα 10000 ευρώ τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1.1-1.35 δισεκατομμύρια ευρώ…Φυσικά κάθε σχολή στο εξωτερικό έχει διαφορετικά δίδακτρα (πχ. για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική ή μηχανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ πληρώνει πολλά περισσότερα από 10 χιλιάδες ευρώ…).

Αντιλαμβάνομαι πως με αυτό το άρθρο θα πληγωθούν αρκετοί, αλλά λόγω της κρίσης, θα αναγκαστούμε ως Έλληνες να αναθεωρήσουμε πολλά. Πάρα πολλά. Και ας λάβουν υπ’όψιν τους πως και εγώ, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, σπούδασα χωρίς καταβολή διδάκτρων στην Ελλάδα σε Δημόσιο Πολυτεχνείο (σε άλλη περίπτωση δεν θα είχα την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω) και θα ήθελα πάρα πολύ να εργασθώ κάποια στιγμή στο εξωτερικό (οπότε πυροβολώ τα πόδια μου), αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρθούν αδικίες δεκαετιών και να μειωθούν οι φόροι των Ελλήνων φορολογούμενων.

* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Πηγή:capital

 

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Τραμπ: Να εξεταστεί εάν το FBI παρακολουθούσε την προεκλογική μου εκστρατεία
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/21
 • ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/21
 • Γρήγορη ανάρρωση εύχεται στον Μπουτάρη η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/20
 • Live ο τελικός της Ευρωλίγκας: Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε
  Πηγή: newpost.gr2018/05/20
 • Eτοιμη να γράψει ιστορία σε ποδόσφαιρο-μπάσκετ η Ρεάλ Μαδρίτης
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/20
 • Θεσσαλονίκη: Τρεις ακόμη προσαγωγές για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/20
 • Κοντονής για Μπουτάρη: «Καθήκον μας η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών»
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/20
 • Κοντονής για Μπουτάρη: «Καθήκον της πολιτείας η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών»
  Πηγή: iefimerida.gr2018/05/20
 • Τζακ ποτ στο Τζόκερ
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/05/20
 • Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για το φονικό σε εκκλησία στην Τσετσενία
  Πηγή: tovima.gr2018/05/20
 • Μακελειό στο Τέξας: Τον είχε απορρίψει και την σκότωσε
  Πηγή: tovima.gr2018/05/20
 • Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκδηλώσεις στο Σύνταγμα
  Πηγή: tovima.gr2018/05/20
 • Συρία: 28 οι νεκροί από τις εκρήξεις σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χάμα
  Πηγή: tovima.gr2018/05/20
 • Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή αλλοδαπών με δύο τραυματίες
  Πηγή: tovima.gr2018/05/20
 • Μοντιλιάνι
  Πηγή: rss.in.gr2018/03/31

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ