ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος
23 Φεβρουαρίου 2016
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος

Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια: μία

πρόταση

imgres

Εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας φορολογούμενος, και εμμέσως οι ελληνικές επιχειρήσεις υφίστανται μία έμμεση αδικία η οποία σχετίζεται με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις δωρεάν σπουδές όσων σπούδασαν στην Ελλάδα αλλά εργάζονται στο εξωτερικό.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων αποφοίτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό για εργασία δεν είναι τωρινό. Απλώς η οικονομική κρίση το έκανε πιο έντονο ίσως.

«…Σύμφωνα με έρευνα (Λαμπριανίδης 2011), εκτιμήθηκε πως «το 2010 περίπου 110.000 με 135.000 πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα εργάζονταν στο εξωτερικό ή περίπου το 8,7% με 10,5% των πτυχιούχων που διέμεναν στην Ελλάδα.» (Η σχετική πληροφορία εδώ).  

Δεν αναφερόμαστε πλέον σε μεμονωμένο γεγονός το οποίο συνέβη σε ένα έτος αλλά σε ένα διαρκές φαινόμενο το οποίο τείνει να γίνει μόνιμο. Αν αναλογιστούμε πως ο Οικονομικά Ενεργός πληθυσμός της χώρας το 2011 ανήλθε σε 4.586.636 άτομα τότε τα 110.000-135.000 άτομα αποτελούν το 2.3% – 2.9% του Οικονομικά Ενεργού πληθυσμού της χώρας…

Όλοι αυτοί οι Έλληνες πολίτες σπούδασαν χωρίς δίδακτρα στην Ελλάδα, αλλά την παραγόμενη υπεραξία της Γνώσης που απέκτησαν εδώ στη χώρα μας με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου την αποδίδουν επί χρήμασι σε ξένες χώρες.

Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους Έλληνες φορολογούμενους και εμμέσως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν φόρους για τις σπουδές αυτών των Ελλήνων, την παραγόμενη υπεραξία των οποίων, εκμεταλλεύονται ξένες επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατέβαλλαν εμμέσως φόρο για την παροχή της Γνώσης.

Προσωπικά καταθέτω την πρόταση να αναθεωρηθούν οι δωρεάν σπουδές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με ρήτρα οικονομική: ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες θα έχουν δικαίωμα να σπουδάζουν ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με τον ΟΡΟ πως αν μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για εργασία (όχι για μεταπτυχιακά) θα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος με τόκο στα κρατικά ταμεία εκτός και αν ο απόφοιτος έχει εργασθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, οπότε πλήρωνε ήδη κάποιους φόρους (σε αυτή την περίπτωση τα ποσά να συμφηφίζονται). Επαναλαμβάνω: αυτή η πρόταση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για όσους σπούδασαν στην Ελλάδα, σε Ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, πήραν πτυχίο από εδώ αλλά εργάζονται πλέον στο εξωτερικό…Έτσι εμμέσως θα ωφεληθούν ίσως όσοι φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν είναι πλούσιοι και χρήζουν οικονομικής υποστήριξης-υποτροφιών.

Αν χρειασθεί ας αναθεωρηθεί και το Σύνταγμά μας.

Αν δεν κάνω λάθος, και παρακαλώ διορθώστε με, κάτι παρόμοιο ισχύει ήδη εμμέσως (ή ίσχυε παλιά) με τις υποτροφίες του ΙΚΥ για το εξωτερικό όπου οι υπότροφοι υποχρεούταν/νται να επιστρέψουν για εργασία στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα (3 χρόνια;)…Άρα εμμέσως εφαρμόζεται ήδη.

Αν υποθέσουμε πως τα παραπάνω νούμερα είναι σωστά (110000-135000 πτυχιούχοι απόφοιτοι Ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εργάζονται στο εξωτερικό) και με υποτιθέμενα δίδακτρα 10000 ευρώ τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1.1-1.35 δισεκατομμύρια ευρώ…Φυσικά κάθε σχολή στο εξωτερικό έχει διαφορετικά δίδακτρα (πχ. για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική ή μηχανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ πληρώνει πολλά περισσότερα από 10 χιλιάδες ευρώ…).

Αντιλαμβάνομαι πως με αυτό το άρθρο θα πληγωθούν αρκετοί, αλλά λόγω της κρίσης, θα αναγκαστούμε ως Έλληνες να αναθεωρήσουμε πολλά. Πάρα πολλά. Και ας λάβουν υπ’όψιν τους πως και εγώ, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, σπούδασα χωρίς καταβολή διδάκτρων στην Ελλάδα σε Δημόσιο Πολυτεχνείο (σε άλλη περίπτωση δεν θα είχα την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω) και θα ήθελα πάρα πολύ να εργασθώ κάποια στιγμή στο εξωτερικό (οπότε πυροβολώ τα πόδια μου), αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αρθούν αδικίες δεκαετιών και να μειωθούν οι φόροι των Ελλήνων φορολογούμενων.

* Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης

Πηγή:capital

 

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Σκληρή απάντηση Εφ. Αχτσιόγλου στον Κ. Μητσοτάκη για το «φιλοδώρημα» στους νέους
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Το προσχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ που «ακυρώνει» τον Ντ. Τραμπ – Πιθανότατα θα ασκήσουν βέτο οι ΗΠΑ
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ – Βασιλιάς ο Κριστιάνο Ρονάλντο (BINTEO)
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Δικογραφία σε βάρος 31χρονου για πορνογραφία ανηλίκων
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Το… ανατρεπτικό στόλισμα του Γιώργου Χρανιώτη
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Ειδικοί εκτιμητές θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες
  Πηγή: newpost.gr2017/12/17
 • Σημίτης: Λείπει ο πραγματικός πολιτικός διάλογος
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/17
 • Χρήμα: Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/17
 • Δημοσκόπηση: Υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. το 51% των Βρετανών
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/17
 • Ο Ερντογάν φέρεται να ήταν ο στόχος των μελών της DHKP-C
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/16
 • Καναδάς: Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές για τον θάνατο του ζεύγους Σέρμαν
  Πηγή: naftemporiki.gr2017/12/16
 • Νέα τροπή στις έρευνες για το θάνατο του ζεύγους Σέρμαν
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/16
 • Μυστήριο με τον θάνατο ζεύγους εκατομμυριούχων -Πιθανόν ο Μπάρι Σέρμαν να σκότωσε την σύζυγό του και να αυτοκτόνησε
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/16
 • Αποθέωσαν την Μπακογιάννη στο Συνέδριο της ΝΔ -Την χειροκροτούσαν όρθιοι [βίντεο]
  Πηγή: iefimerida.gr2017/12/16
 • Πάνω από 3.500 οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα
  Πηγή: rss.in.gr2017/12/16

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ