Γιατί δηλώνει ευτυχής ο κάτοχος ενός Refurbushid iPhone 4S, κόστους € 229
13 Οκτωβρίου 2015
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Γιατί δηλώνει ευτυχής ο κάτοχος ενός Refurbushid iPhone 4S, κόστους € 229

Αναγνώστης του tech.in.gr και (υπερήφανος) κάτοχος ενός Refurbished iPhone 4S 16GB, επικοινώνησε μαζί μας με αφορμή το θέμα για τα αμφιλεγόμενα «ανακατασκευασμένα iPhone από την Apple» που διατέθηκαν στην Ελλάδα. Αμφιλεγόμενα καθώς, ο επίσημος διανομέας μιλά για «εξαπάτηση του κοινού» και ο εξουσιοδοτημένος πάροχος υπηρεσιών service επισημαίνει ότι δεν αναλαμβάνει το service όσων Refurbished iPhone «δεν συνοδεύονται από την κατασκευαστική εγγύηση της Apple».

Στη συνέχεια, παραθέτουμε την επιστολή του κ.Μ.Κρ., ο οποίος περιγράφει με στοιχεία πώς βεβαιώθηκε ότι το Refurbished iPhone 4S 16GB που αγόρασε στην Ελλάδα αντί μόλις 229 ευρώ, παρά τα προαναφερόμενα, καλύπτεται από εγγύηση ενός έτους από την Apple.

Η επιστολή

«Τον Ιούλιο έψαχνα αντικαταστάτη για το πνέων τα λοίσθια 3GS που είχα με ένα κομπόδεμα των 200 ευρώ. Πρακτικά και εν αναμονή του iOS 9, ως μόνη ουσιαστικά λύση για μένα φαινόταν κάποιο καλομεταχειρισμένο 4S τουλάχιστον 16GB.

Αφού απηύδησα να ψάχνω χωρίς επιτυχία, πραγματικά πέταξα την σκούφια μου όταν είδα ότι [γνωστή αλυσίδα] με όλο το κύρος της, έφερε 4S/16GB “Refurbished by Apple” στα 229 ευρώ με δυνατότητα δόσεων! Γιεε!

Ασκαρδαμυκτί έκανα παραγγελία στις 25 Ιουλίου αμέσως πριν την αναστάτωση των capital controls πoυ καθυστέρησαν πολύ την παραλαβή, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Παραλαμβάνω λοιπόν ένα κουτί λίγο διαφορετικό από το αναμενόμενο “ολόλευκο” που διαβάζω ότι γενικά πακετάρει η Apple τα refurbished της:

Μέσα υπάρχει μια φαινομενικά 100% άψογη συσκευή στις ζελατίνες της, χωρίς το παραμικρό ίχνος “Refurbished” και χωρίς κανένα αξεσουάρ, όπως εξάλλου αναμενόταν για “Refurbished by Apple” από όσα διάβαζα από κυρίως αμερικάνους κατόχους.

Υπάρχει όμως ένα χαρτί που λέει:

Προβληματίζομαι και ψάχνω λοιπόν στοιχεία για την TCCM (http://www.tccm.com/ ) και βρίσκω αυτό μεταξύ άλλων:http://www.jobs.cz/companyInfo/?srch%5BcmpID%5D=577927135&regName=tccmsro&cmpName=TCCM+s.r.o.&section=searchform&lang=cz&rps=208Α-χα! Συνεργάζονται με πλήθος Apple Store λέει – είναι όμως «Refurbished by Apple” ή με κορόιδεψε το κατάστημα;

Πολλά refurbished τρίτων είναι αμφιβόλου ποιότητας μακροπρόθεσμα και θα προτιμούσα καλομεταχειρισμένο να το ελέγξω ο ίδιος παρά “γουρούνι στο σακί refurbished” χωρίς να μπορώ να το δω πριν την αγορά. Ζω σε χωριό πλέον και δεν έχω πολυτέλειες επιστροφών γι’αυτό και πέταξα τη σκούφια μου όταν πρωτοείδα την προσφορά του σοβαρού [καταστήματος] ειδικά ως “Refurbished by Apple”.

Κοιτάω στο μενού «Ρυθμίσεις>Γενικά>Πληροφορίες» της συσκευής βλέπω αριθμό μοντέλου «MD235ZP/A” που γενικά παραπέμπει σε προέλευση Χονγκ Κονγκ (π.χ. http://iphonefrom.com/en/MD235ZP).

Βάζω λοιπόν το Serial Number της συσκευής στο “ψαχτήρι” υποστήριξης της Apple (https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do) και προς ανησυχία μου βλέπω ότι [η refurbished συσκευή μου δεν εντοπίζεται από την υπηρεσία].

Φοβάμαι λοιπόν μήπως πρόκειται για κάποιο περίεργης προέλευσης στοκ, κλεμμένο κλπ και την έχει πατήσει και το κατάστημα, άθελα του, καθώς πολλά ακούγονται για εκτεταμένες κλοπές στην Άπω Ανατολή και οργανωμένα κυκλώματα απάτης. Ή μήπως απλώς με κοροϊδεύουν με το “by Apple”.

Ενώ το εν λόγω 4S λειτουργεί 100% άψογα 5 ημέρες μετά, καλώ την Apple απευθείας στο επίσημο 00800 4414 5417 και συνομιλώ με εξαιρετικά εξυπηρετική ελληνίδα υπάλληλο η οποία με καλεί πίσω από αριθμό κλήσης Ιρλανδίας για να ψάξουμε γιατί το SN μου δεν εμφανίζεται ακόμα στο σύστημα. Αφού επιβεβαιώσει και αυτή ότι όντως δεν εμφανίζεται το SN μου στο σύστημα τους, αποστέλλω αποδείξεις και άλλα στοιχεία που μου ζητήθηκαν για να το ψάξει περισσότερο.

Μια εβδομάδα περίπου μετά, μαθαίνω ότι όλα έχουν καλώς και η συσκευή μου είναι απόλυτα “legit”. Εμφανίζεται κανονικά πλέον στο σύστημα της Apple.

Και μετά διαβάζω τις δεικτικές ανακοινώσεις περί απάτης κλπ… [] Το επίσημο σύστημα της Apple αναγράφει για το δικό μου 4S ως “covered for eligible hardware repairs and service under Apple’s Limited Warranty” μέχρι την ημερομηνία που εκδόθηκε η Απόδειξη Λιανικής συν ένα έτος, δηλαδή 2 Σεπτεμβρίου 2016. Φυσικά ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να την αξιοποιήσω για να δω τι θα κάνει ο εξουσιοδοτημένος πάροχος υπηρεσιών service της Apple στην Ελλάδα, αν χρειαστώ υποστήριξη», καταλήγει η, θα συμφωνήσετε, χρήσιμη επιστολή του αναγνώστη μας.

Μπερδευτήκαμε, αλλά δεν πειράζει

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πώς, η μαρτυρία του αναγνώστη που μοιράστηκε ευγενικά την εμπειρία του μαζί μας, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κι αυτό καθώς, διάφορες πηγές μας άφησαν με την εντύπωση ότι, Refurbished iPhone μπορεί να διατίθενται ως τέτοια με την εγγύηση του εκάστοτε ανακατασκευαστή και του συνεργαζόμενου κέντρου υποστήριξης (στην προκειμένη περίπτωση, την TCCM και την Cellcom στην Ελλάδα), όχι όμως από το εξουσιοδοτημένο κέντρο της Apple, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την Info Quest.

Επίσης, η απουσία αξεσουάρ από την (διαφορετική) συσκευασία, αλλά και η εγγύηση από φορέα διαφορετικό από τον εξουσιοδοτημένο από την Apple στη χώρα, παραπέμπουν σε ένα ανακατασκευασμένο iPhone με εγγύηση, όχι όμως από την Apple. Τέλος, να σημειώσουμε πως εντύπωση μας προκάλεσε και η τιμή, η οποία είναι ακόμα χαμηλότερη απ’ όσο αναμέναμε για ένα προϊόν refurbished, «Certified by Apple» (περί τα 450 ευρώ).

Εντούτοις, αν η ύπαρξη του σειραϊκού αριθμού του ανακατασκευασμένου iPhone στη βάση της Apple «απαντάει» ότι καλύπτεται από το εξουσιοδοτημένο Service της Apple με βάση την ημερομηνία αγοράς του ανακατασκευασμένου προϊόντος, τότε αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να αρνηθεί την υπηρεσία ο εξουσιοδοτημένος πάροχός της στην εκάστοτε χώρα. Θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα εάν και όποτε προκύψουν νέα στοιχεία, καθώς έχουμε ήδη ζητήσει απαντήσεις και από την Cellcom.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι χάριν της προστασίας των πωλήσεων της Apple, η διάθεση ανακατασκευασμένων προϊόντων επιχειρείται να ελεγχθεί και ως προς τις χώρες τις οποίες προωθούνται και ως προς τις υπηρεσίες υποστήριξης που τα συνοδεύουν. Η απουσία σαφήνειας και το μπέρδεμα με το serial number δημιουργούν, εσκεμμένα εκτιμούμε, ένα θολό τοπίο που αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την αγορά ανακατασκευασμένων προϊόντων. Τελικά όμως, ποιος ξέρει καλύτερα και κυρίως, ποιος είναι ο φορέας προστασίας του καταναλωτή που μπορεί τελεσίδικα να αποσαφηνίσει την κατάσταση;

Πηγή:in.gr

ΑΝΗΖΗΤΗΣΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 96FM

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Ιδιότητα: Διευθύνων Σύμβουλος Endeavor
Ιδιότητα: Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ

ΡΟΗ

 • Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τη δόση των 6.7 δισ. ευρώ: Δεν συνδέεται με τους πλειστηριασμούς
  Πηγή: newpost.gr2018/01/20
 • Σουλτς: Ολα τα μάτια στην Ευρώπη στραμμένα στο SPD
  Πηγή: iefimerida.gr2018/01/20
 • Πράγα: Νεκροί και τραυματίες από φωτιά σε κεντρικό ξενοδοχείο
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/01/20
 • «Επίσκεψη» των εργαζομένων «Στο Κόκκινο» στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούν την ανάκληση τριών απολύσεων
  Πηγή: newpost.gr2018/01/20
 • Αγρότες: Μπλόκο στη Λάρισα στις 25 Ιανουαρίου
  Πηγή: naftemporiki.gr2018/01/20
 • Σπυράκη: Η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε «οικονομία με χαμηλή προοπτική»
  Πηγή: iefimerida.gr2018/01/20
 • Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ για τη δόση των 6,7 δισ.
  Πηγή: rss.in.gr2018/01/20
 • «Αντίποινα» Τραμπ σε Δημοκρατικούς για το shutdown στις ΗΠΑ -Παγώνει το θέμα των μεταναστών
  Πηγή: iefimerida.gr2018/01/20
 • Σφοδρή επίθεση Τουρκίας από αέρος και ξηράς στο Αφρίν [Βίντεο]
  Πηγή: rss.in.gr2018/01/20
 • Α1 μπάσκετ: Ηττες για ΠΑΟΚ και Αρη, ήττα για Πανιώνιο
  Πηγή: tovima.gr2018/01/20
 • Μπλόκο ετοιμάζουν την προσεχή Πέμπτη οι αγρότες της Λάρισας
  Πηγή: iefimerida.gr2018/01/20
 • Ετοιμάζονται για τα πρώτα μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας
  Πηγή: rss.in.gr2018/01/20
 • Ετοιμάζονται για τα πρώτα μπλόκα οι αγρότες της Θεσσαλίας
  Πηγή: tovima.gr2018/01/20
 • ΑΑΔΕ: 26 καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής -Ενας δημοφιλής τραγουδιστής και μπαρ στις Κυκλάδες
  Πηγή: iefimerida.gr2018/01/20
 • Σε εξέλιξη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο της Καμπούλ
  Πηγή: rss.in.gr2018/01/20

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ