Η Samsung θέλει να βάλει τα αυτοκίνητα σε on line λεωφόρους

  • Φεβρουάριος 26, 2016

Επιχειρεί να γεφυρώσει άμεσα το κενό ανάμεσα στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον κόσμο των mobile εφαρμογών, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα υπηρεσιών και προϊόντων

Η διασύνδεση των οχημάτων είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο φετινό Mobile World Congress. Εκτός όμως από τις τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται στον τομέα αυτό, η πρόκληση αφορά και στα αναρίθμητα αυτοκίνητα που βρίσκονται ήδη στους δρόμους.

Στην κατεύθυνση αυτή η Samsung προτείνει ένα οικοσύστημα υπηρεσιών και προϊόντων, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών, που αποτελείται από μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, οδική βοήθεια και σημεία συντήρησης.

Στην καρδιά αυτού του οικοσυστήματος βρίσκεται η συσκευή Samsung Connect Auto, η οποία συνδέεται στη διαγνωστική θύρα δεδομένων του αυτοκινήτου (OBD II). Παρέχει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν την οδική τους συμπεριφορά, συμπεριλαμβάνοντας την εξοικονόμηση καυσίμου. Παράλληλα παρέχει συνδεσιμότητα Wi-Fi για να μπορούν οι επιβάτες να είναι online εν κινήσει.

Για την ασφάλεια των δεδομένων, η Samsung χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Knox, ήδη γνωστή από τις φορητές της συσκευές. Η λύση Samsung Connect Auto θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες με την AT&T να είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός φορέας που θα την παρέχει.

«Ακούμε τους πελάτες μας και επεκτείνουμε τα όρια για να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα δικτυωμένου αυτοκινήτου, που ενσωματώνει απρόσκοπτα τα προϊόντα μας και υπηρεσίες  συνεργατών για μία καλύτερη εμπειρία οδήγησης», υποστήριξε ο Dr. Injong Rhee, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομένα έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού και υπηρεσιών, στο Mobile Communications Business της Samsung Electronics.

Η λύση Samsung Connect Auto βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Tizen, το οποίο αναπτύσσει η κορεατική εταιρεία. Σύμφωνα με τη Samsung, το Knox προσφέρει προστασία από το επίπεδο του hardware έως το επίπεδο του λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών.

Οι προγραμματιστές μπορούν να αξιοποιήσουν το Tizen και το Samsung Software Development Kit (SDK) για να εξελίξουν περαιτέρω επιπρόσθετες υπηρεσίες. Επιπλέον, η Samsung ενθαρρύνει την ασφαλή οδική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας γεω-περίφραξη (geo-fencing) και αλγορίθμους αξιολόγησης του οδηγού. Σε περίπτωση ατυχήματος, θα ενημερωθούν οι επαφές του οδηγού  με ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι και υπηρεσίες βοήθειας ατυχήματος. Επίσης, η εφαρμογή «Find My Car» βοηθάει στον εντοπισμό του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες LTE and GPS.

Παράλληλα, ένα LTE Wi-Fi hotspot δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Internet. Η ανάλυση της απόδοσης των καυσίμων βοηθάει τους οδηγούς να καταναλώσουν λιγότερο καύσιμο μέσω της χρήσης προσωποποιημένων αλγορίθμων, που αναλύουν πόσα χιλιόμετρα έχουν ταξιδέψει, πόσο χρόνο έχουν καταναλώσει στο δρόμο και την τιμή ανά λίτρο – μία χρήσιμη λειτουργία για όσους είναι στον κλάδο των μεταφορών και των logistics.

Ένας εικονικός μηχανικός ελέγχει την κατάσταση του αυτοκινήτου και προτείνει υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής που προσφέρονται από ένα εξειδικευμένο δίκτυο. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τη λειτουργία «Ασφάλεια βάσει χρήσης» (Usage-Based Insurance), εφόσον επιλέξουν να μοιράζονται τα δεδομένα του αυτοκινήτου, λαμβάνοντας ασφαλιστικές προσφορές.

Πηγή:protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ