Υπάρχει ζωή και πέρα από τα μνημόνια: Η Πορτογαλία έζησε επί 4 ημέρες μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

  • Μάιος 21, 2016

Από το Σάββατο μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, επί 107 συνεχόμενες ώρες, η ηλεκτρική ενέργεια στην Πορτογαλία δεν παραγόταν από υδρογονάνθρακες

Αν και πρόκειται για μία χώρα του ευρωπαϊκού νότου και μάλιστα από αυτές που ταλανίζονται με μνημόνια και οικονομικές στερήσεις, η Πορτογαλία κατάφερε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: να προωθήσει όλα αυτά τα χρόνια τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Και μάλιστα να φθάσει σε τέτοιο σημείο που επί 107 ώρες, από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι σήμερα Τετάρτη, να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν για την ηλεκτροδότηση της χώρας μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι τα υγρά και στερεά καύσιμα.

Το επίτευγμα της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέχρι πριν μερικά χρόνια βασιζόταν αποκλειστικά στην χρήση υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και άνθρακα για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ο πληθυσμός της.

Τα τελευταία χρόνια πάντως η χώρα έχει επενδύσει τεράστια ποσά στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ηλεκτροκίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τις αρχές του νέου αιώνα και αφορά κυρίως την εγκατάσταση πλήθους ανεμογεννητριών αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υδροηλεκτρικών εργοστασίων ώστε να είναι πιο αποδοτικά και χωρίς απώλειες.

Πάντως αυτή ήταν η πρώτη φορά που η αυτάρκεια σε ηλεκτρισμό μόνο από αυτές τις πηγές επιτεύχθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι στο οποίο βοήθησε και ο καιρός αλλά και η καλή διαχείριση στην διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως και η ηλιακή ενέργεια παίζει και θα παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αυτάρκεια της Πορτογαλίας σε ότι αφορά την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς είναι η χώρα με την μεγαλύτερη (μαζί με την Ελλάδα) ηλιοφάνεια στην Ευρώπη.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν ή ταχύτατη μεταστροφή της στον ενεργειακό τομέα, καθώς μόλις μία δεκαετία πριν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «παραγωγούς» διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Όμως τώρα είναι μέσα στις χώρες που κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρουν μέχρι το 2020 να έχουν βρεθεί εντός του ορίου του 31% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που είχε ζητήσει η ΕΕ σε οδηγία της το 2009.

Πηγή:protothema

ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ